Uutiset ja tapahtumat

27.11.2015Chujo Watanabe -stipendin haku meneilläänLue lisää »

Yhteystiedot

Suomalais-Japanilainen Yhdistys ry
Finnish Japanese Society
PL 818, FIN-00101 Helsinki, Finland

Email: suomijapani(at)suomi-japani.net

Liity jäseneksi

Täytä lomake ja liity jäseneksi.

Liity postituslistalle

Yleistä tietoa Japanin matkailusta  

Tämän sivun tarkoitus on antaa hyödyllistä perustietoa Japanin matkaa harkitsevalle. 

Matkailu Japanissa on sekä helppoa että haasteellista

Japani on kehittynyt ja vauras maa, joten siellä kaikki perusasiat toimivat erittäin hyvin. Matkailijan ei kuitenkaan pidä tuudittautua olettamukseen, että Japanissa matkustamisessa ei tulisi eteen pulmakysymyksiä.

Mitä paremmin matkalle olet valmistautunut sitä antoisampi matkasi tulee olemaan. Japani on yllätyksiä täynnä, joten huolellinenkaan valmistautuminen ei vie seikkailun makua pois Japanin matkasta!

Suomessa toimii hyviä matkatoimistoja, joiden kokeneille matkaajille räätälöimät matkat ovat saaneet paljon kiitosta. Kokenut omatoimi-matkaaja pärjää Japanissa hyvin myös järjestämällä matkansa itse. Mikäli et ole kokenut matkaaja, niin suosittelemme, että valitset sinulle sopivan matkan matkatoimistojen ryhmämatkavalikoimista, jolloin sinulla on kokenut opas käytössäsi. SJY ei järjestä jäsenmatkoja eikä se toimi matkanjärjestäjänä.

Japania koskevista matkaoppaista suosittelemme Tapani Jussilan ”Tokio passia” ja Lonely Planetin oppaita.

Matkailuun liittyviä linkkejä

Japani on hyvä matkailukohde läpi vuoden

Japani on kiinnostava matkailukohde vuoden ympäri. Japaniin voi todellakin mennä oman aikataulunsa mukaisesti koska tahansa. Mikäli matkan aikana ehdottomasti haluaa kokea japanilaisen uuden vuoden,  kirsikankukat, kiivetä Fuji-vuorelle tai vaikkapa nähdä sumopainiturnauksen, niin matkan ajoitus tulee tehdä sen mukaisesti.

Japani on pinta-alaltaan noin Suomen kokoinen maa. Maa koostuu monesta saaresta. Tämä kannattaa muistaa kun suunnittelee matkaa. Viikossa ehtii nähdä pääpiirteissään Tokion, Nagoyan ja Kioton. Kaksi viikkoa antaa mahdollisuuden jo tutustua elämään suurkaupunkien ulkopuolella vuoristossa tai meren rannalla tai vaihtoehtoisesti lisätä matkaohjelmaan Kyushun saaren etelässä, Hokkaidon pohjoisessa tai Okinawan tropiikissa. Jos haluaa nähdä Japanin päästä päähän kannattaa siihen varata kolme tai neljä viikkoa ja silloinkin liikkua pääkohteiden välillä nopeasti luotijunalla tai lentäen.

Japaniin voi lähteä lyhyelläkin varoitusajalla

Matkalle voi lähteä lyhyellä varoitusajalla, sillä erikoisrokotuksia tai malarialääkityksiä ei tarvita. Normaali kattava rokotussuoja on riittävä.

Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia alle kolmen kuukauden matkalle, mutta  passin on hyvä olla voimassa ainakin kolme kuukautta matkalle lähdön jälkeen.

Suomen ja Japanin välillä on hyvät lentoyhteydet. Finnair on lentänyt suoria lentoja Japaniin vuodesta 1983 alkaen. Finnarilla on normaalisti päivittäiset lentovuorot Helsingistä sekä Tokioon että Osakaan ja näiden lisäksi viisi viikottaista lentoa Nagoyaan.  Lentoaika kaikkiin näihin kohteisiin on noin yhdeksän tuntia. Matkaan lähdetään Suomesta iltapäivällä ja perille saavutaan Japaniin aamuauringon jo noustua.

Japanissa lentoasemilla on rahanvaihtopisteet, joissa voi vaihtaa euroja jeneiksi. Oman mukavuutensa vuoksi matkailijan kannattaa ostaa jenejä jo Suomessa. Japani on turvallinen maa, joten normaalia varovaisuutta noudattava matkailija voi pitää mukanaan  käteisvaroja. Käteisvarojen loputtua rahaa voi nostaa VISA-kortilla 7-Eleven pienkauppojen ja Japanin Postin konttoreiden ATM-automaateista, joissa on myös englanninkieliset käyttöohjeet.

Matkailuneuvontapisteitä löydät pienen etsimisen jälkeen usein rautatie-asemilta tai niiden läheisyydestä. 

Hyviä käytöstapoja arvostetaan

Jos osaaat japanin kieltä edes vähän niin se auttaa, mutta hitaasti ja selkeästi äännetyllä englanninkielelläkin pärjäät Japanissa vallan mainioisti, kunhan olet kärsivällinen etkä korota ääntäsi turhaan. Matkalija saa nykyään riittävästi tietoa Japanissa myös englanninkielellä, mutta ei pidä olettaa, että Japani olisi yhtä paljon englanninkielinen maa kuin Suomi nykyään.  

Monissa julkisissa paikoissa, kuten metrossa, on kiellettyä puhua matkapuhelimeen joten japanilaisten tavoin on syytä kommunikoida lähinnä tekstiviesteillä.

Japanissa liikenne on vasemman puoleinen, mikä on syytä muistaa myös rapuissa, liukuportaissa ja kaduilla kulkiessa. Junanvaunuihin ei pidä rynnätä vaan on viisasta odottaa asemalaiturille piirretyllä jonotusviivalla.

Kuten Suomessa, Japanissa arvostetaan puhtautta, siisteyttä ja asiallisuutta niin pukeutumisessa kuin muutenkin. Älä siis edes aio kulkea paidatta kesäkuumalla, pudottaa roskia kadulle tai polttaa tupakkaa julkisella paikalla.

Julkinen liikenne Japanin sisällä on tehokasta             

Ennen kuin lähdet Japaniin niin mieti miten paljon aiot liikkua maan sisällä. Suomalaiset saavat käyttää Japanissa edullista Japan Railpassia, joka on ostettava Suomesta ennen matkaa. Kaupungista toiseen pääsee kätevästi myös Japan Airlinesin tai All Nippon Airwaysin kotimaan lennoilla. 

Vuokra-autolla liikkumiseen tarvitset kansainvälisen ajokortin. Huomioi, että tietullimaksut Japanin moottoriteillä ovat melko korkeat ja että liikkuminen pienemmillä tullittomilla teillä on hidasta ja hieman hankalaa, sillä maaseudulla kaikkia tienviitoja ei ole kirjoittu länsimaisilla kirjaimilla.  

Jos aiot paljon liikkua metrolla kaupunkien sisällä, etukäteen ladattavat SUICA ja PASMO matkakortit osoittautuvat hyväksi ostokseksi heti kun saavut lentoasemalle ja päätät ottaa vaikka Naritan lentosemalta Narita Express junan Tokion keskustaan. 

Matkat lentosemilta kaupunkiin taittuvat junien ohella mukavasti myös Limousine-busseilla. 

Lyhyet taksimatkat kaupungissa ovat edullisia.

Japanissa on laaja majoitusvalikoima – siihen kannattaa perehtyä

Yöpymiseen Japanissa on monia erilaisia vaihtoehtoja. Suosittelemme suurkaupungeissa pienehköjä city-hotelleja, jotka sijaitsevat lähellä juna-asemia tai merkittävien metrolínjojen risteyskohdissa. Japanissa voi yöpyä joko edullisissa Japan Inn Groupin japanilaisissa minshuku tai jos kukkaro kestää ryokan majataloissa. Tokiossa ollessasi voit yöpyä perinteikkäässä Imperial hotellissa tai ”Lost in Translation” elokuvan kuuluisaksi tekemässä Shinjuku Park Hyatt hotellissa.

Onsen kylpyläpaikkakunnilla yövytään majataloissa, joissa parhaimmissa on ulkona puutarhassa kaunis luonnonkivin reunustettu aito kuuma lähde rotenburo. Kylpeminen rotenburossa on parasta kylmänä talvi-iltana kun rentouttavassa kuumassa kylvyssä istuessa voi ihailla kirkkaita tähtiä taivaalla tai kun pehmeät lumihiutaleet putoilevat hiljakseen kylpijän olkapäille.

Japanissa matkaaja kohtaa monipuolisen ruokamaailman

Jokaiselle matkaajalle tulee nälkä ja sopivan hintaisen ja sopivan tasoisen ruokapaikan etsiminen ei Japanissa ole vaikeaa kunhan tietää mitä etsii.

Hotellin aamiaisesta kannattaa ottaa selvää onko se japanilaistyylinen vai länsimaalainen ja kuuluuko aamiainen huoneen hintaan.  Vaihtoehtona hotelliaamiaiselle on aamiainen jossakin Japanin lukuisissa kahviloissa, joissa on myös usein langaton nettiyhteys lehtien lukemista tai sähköpostien ja Facebook-kontaktien hoitamista varten.  Doutor, Tully, Veloce ja Starbucks ovat suosittuja kahvilaketjuja.

Kahvilat ovat japanilaisten toinen olohuone ja niissä saatetaankin kavereiden kanssa istua tuntikausia juttelemassa tai lehtiä lukemassa.

Lounasaikaan kokenut matkailija seuraa silmä tarkkana minne salarymanit ja office leidit menevät lounaalle, sillä nämä valkokaulustyöntekijät tietävät missä on edullinen hinta-laatusuhde. Salarymaneja seuratessasi päädyt usein toimistorakennusten ensimmäisessä maanalaisessa kerroksessa olevaan lounasravintolakeskukseen, jossa syöt  700 - 1200 jenillä usean ruokalajin lounassetin, teishokun.  Office leideja seuratessasi saatat päätyä syömään vastaavan lounassetin vaikkapa tavaratalon ylimpään kerrokseen, jossa on useita erilaisia ravintoloita.

Pikkunälkään voi päivän mittaan syödä kaikenlaista mielenkiintoista maistettavaa vaikkapa temppeleihin johtavien kujien varsilla olevista ruokakojuista tai ostaa välipalaa joka puolella olevista 7-Eleven, Lawson tai AM-PM pikkukaupoista.

Illan suussa kannattaa käydä nauttimassa runsaat alkupalat tavaratalojen kellarikerroksissa olevilta ruokaosastoilta, joissa tarjoillaan ylenpalttisesti maistiaisia niin ruoka- kuin juomatiskeiltäkin.

Illalla huomaat että pikkukatujen varsille ja etenkin asemien ympärille avautuu runsas joukko pieniä ravintoloita ja japanilaisia pubeja eli izakaya-ravintoloita. 

Japani on shoppaajan aarreaitta

Japanilaisissa kaupoissa on tarjolla on kaikkea mitä haluat ja paljon sellaista mitä et tiennyt edes olevan olemassakaan. Arvonlisävero Japanissa on 5 %, pidä passi mukanasi mikäli haluat hyödyntää verovapauden. Koska Japani on EU:n ulkopuolinen maa niin tullivapaiden tuliaisten määrä on rajoitettu.

Tutustu myös sadan jenin kauppojen – japaniksi hyaku en shoppu tai hyakkin – tarjontaan ja hämmästy!  Suurin sadan jenin kauppojen ketju on Daiso, jonka eräät myymälät ovat monikerroksisia.

Vaikka japanilaiset ovatkin erittäin merkkitietoisia kuluttajia on maassa myös kaksi suurta ”merkitöntä” tavaraa tuottavaa ja myyvää ketjua, Uniqlo ja Muji. Niistä löytää kattavan valikoiman huokeita perusasusteita, astioita, kodin tarvikkeita ym. ilman mitään valmistajan nimeä tai brandia.

Japanissa on paljon tekemistä ja näkemistä

Japanissa on paljon tekemistä ja näkemistä vaikka ei harrastaisikaan mitään erityistä, sillä kiertely kaduilla, kaupoissa, museoissa, gallerioissa, temppelikujilla, vanhoissa samurailinnoissa tai vaikkapa Toyotan automuseossa Nagoyassa on kiinnostavaa. 

Kylpyläkulttuurin harrastajalle, ruokamatkailijalle ja japanin urheilulajeista kiinnostuneille matka Japaniin on vailla vertaa. Laskettelun harrastajat löytävät rinteisiinsä Hokkaidoon tai Honshulle ja sukeltajat Okinawalle.

Japani on festivaalien eli matsurien maa. Mihin tahansa matsuriin osallistuminen suunnitellusti tai sattumanvaraisesti on suuri elämys. Myös juhlapyhät näkyvät katukuvassa. 

Teksti ja matkailulinkit: Anita ja Petteri Kostermaa, 2006, 2008, 2010.

Anita ja Petteri Kostermaalla on pitkä kokemus Japanista

Anita ja Petteri Kostermaa ovat asuneet työnsä vuoksi Tokiossa kuusi vuotta. Japanissa asuessaan he matkustivat viikonloppuisin ja lomillaan Japanin päästä päähän moneen kertaan.

Antoisaa Japanin matkaa!