Resepti: Shabu shabu eli japanilainen fondue

Shabu Shabu eli japanilainen fondue

Shabu shabu on erinomainen seurueen kanssa jaettava ruoka, sillä ruokailijat kypsentävät suupalansa itse pöydän keskellä olevassa padassa. Maukas shabu shabu vaatii laadukasta lihaa ja tuoreet vihannekset. Shabu shabussa voi käyttää monenlaisia raaka-aineita ja kastikkeita, mutta alla oleva resepti kattaa tavallisimmat ainesosat. Kaikki shabu shabun ainesosat valmistellaan ensin ja asetetaan ruokapöydälle kauniisti vadille aseteltuna ruokailijoiden ihasteltaviksi.

Shabu shabu -kastikkeiden ohjeet löydät täältä.

Kokki: Tomomi Mitsuhashi-Meriluoto

Ainesosat (4 hengelle):

Resepti:

Lihan ja muiden kypsytettävien ainesten valmistelu:

 1. Liha pitää leikata poikkisyin ohuen ohuiksi siivuiksi. Tämä on helpoin tehdä lihaleikkurilla. Jos sinulla ei ole leikkuria niin laita lihanpala hetkeksi pakastimeen, jonka jälkeen vähän kohmettunutta lihaa on helpompi leikata terävällä veitsellä. Parhaimmat kokit saavat siivut jopa millin ohuiksi. Rasvainen liha on parasta, joten entrecote tai marmoroitu file ovat parhaita vaihtoehtoja. Kunnollinen sisäfile käy myös.
 2. Keitä läpinäkyvä nuudeli ja udon-nuudeli pakettien ohjeiden mukaan.
 3. Pese kiinankaali yhtenä kappaleena ja leikkaa pituussuunnassa poikittain sentin leveiksi paloiksi. Muista leikata kiinankaali niin, että lehdet pysyvät kasassa, sillä leikattu kasa asetetaan tarjoiluvadille kauniisti pystyyn.
 4. Leikkaa tofu kuuteen osaan ja aseta tarjoiluvadille varovasti.
 5. Ota purjosta kantapala pois ja pese hyvin. Sitten leikkaa vinottain noin 7 cm:n pituisiksi viipaleiksi.
 6. Ota shiitake-sienistä jalat pois ja huudo. Veistä lakin keskelle risti koristeeksi.
 7. Aseta tarjoiluvadille ensin kiinankaali pystyasennossa, purjot, tofut, läpinäkyvä nuudeli ja sienet kauniisti. Jätä eteen tilaa lihalle. Aseta leikatut ohuet lihat muutaman siivun nippuina vihannesten eteen.

Pöydän ja naben valmistelu:

 1. Ruoka pöytään tulee shabu shabu -nabe (pata). Laita siihen kuuma vesi ja muutaman valkosipulin kynsi.
 2. Aseta jokaiselle syöjälle kaksi pientä kulhoa kastikkeita varten (kastikeohjeet täältä).
 3. Ota kauha valmiiksi esille, koska naben piannelle nousee usein ruskeaa vaahtoa, jota pitää ottaa pois. Kauhaa ja kuorittavaa vaahtoa varten on hyvä laittaa isohko kulho vedellä täytettynä pöytään.

Lisukkeiden valmistelu:

 1. Ponzu-kastikkeeseen kuuluu myös daikon-oroshi eli hienoksi raastettua valkoretikkaa.
 2. Tulisuudesta nauttiville syöjille suositellaan momiji-oroshia eli kuivalla chilillä maustettua daikon-oroshia. Sitä tehdään ensin työntämällä pari kuivattu  chiliä daikonin palaan ja sen jälkeen se raastetaan normaalisti. Tuloksena on punertavaa oroshia, jonka väri muistuttaa syksyn punaisia lehtiä (momiji).
 3. Leikkaa ruohosipuli tai kevätsipuli saksilla tai vetisellä hienoksi silpuksi.
 4. Laita kaikki lisukkeet ja kastikkeet erikseen kulhoihin.

Keittäminen ja syöminen:

 1. Anna veden ensin kiehua, jonka jälkeen shabu shabu nabeen voi alkaa lisätä kasviksia järjestyksessä.
 2. Kiinankaali kannattaa laittaa ensin, sillä sen keittäminen kestää kauemmin kuin muiden ainesten.
 3. Laita seuraavaksi purjo, tofu, shiitake nabeen.
 4. Seuraavaksi nabeen pulahtaa läpinäkyvä nuudeli.
 5. Annostele kastikkeet valmiksi kaikille ruokailijoille.
 6. Nyt on lihan vuoro. Yksi pala kerrallaan lihaa dipataan kuumaan veteen vain muutamaksi sekunniksi. Vesi ei saa kiehua, koska silloin liha kovenee ja vesi samenee helposti.
 7. Dippaa liha ja kasvikset kuumana kastikkeeseen ja nauti ihanasta padasta ystävien tai perheen kanssa!
 8. Udon-nuudeli syödään vasta ihan lopuksi, kun viimeisetkin lihat ja vihannekset on ensin syöty. Shabu shabu -kastikkeet sopivat mainiosti myös udon-nuudeleille, mutta jos maha on jo täynnä ja kaipaat kevyempää vaihtoehtoa, niin suola-valkopippurikastike sopii nuudelien kanssa mainiosti. Laita kulhoon suolaa ja runsaasti valkopippuria, kaada padasta vähän lientä ja lisää udon-nuudelit. Nyt siitä vain ryystämään kunnolla!

Ohjeen on tehnyt Tomomi Mitsuhashi-Meriluoto SJY:n kokkikurssia varten (1.11.2012).

Navigaatio