Hokkaidon herkullinen ruoka

Marraskuun alkupuolen Sapporossa on värikäs ruska-aika jo ohi. Noin kahden millimetrin kokoiset valkoiset ”pumpuli”-hyönteiset, joita läheisemmin kutsutaan nimellä yukimushi (lumiötökkä), lentelevät ilmassa pehmoisesti haihtuen, ja pian sataakin jo ensilumi. Päivä lyhenee ja suoramyyntipaikoilla on vilskettä, kun ruokaa hamutaan sieltä talven varalle. Silloin ajattelee, että Hokkaidoa on tosiaan siunattu hyvillä ruoka-aineilla!

Ympäri Japania järjestettävissä tavaratalojen tuotenäyttelyissä Hokkaidon ruoat ovat kaikista suosituimpia. Ne ovat tuoreita ja maukkaita. Koska viileässä ilmastossa hyönteisvauriot ovat vähäisiä, ei hyönteismyrkkyjä tarvitse käyttää paljoa, ja siksi ruokaa voi syödä turvallisin mielin.

Hokkaidon ruoka on todellakin hyvää!

Hokkaidon maanviljely ja kalastus

Hokkaido on maamme ruokavarastoalue. Vehnän, perunan, soijapapujen, azukipapujen, sipulin, salaattien, tattarin, sokerijuurikkaan ja maidon tuotantomäärät ovat Japanin suurimmat, ja riisikin on toisella sijalla tuotantomäärissä. 187 %:n ruoan omavaraisuusaste on myös selvästi Japanin korkein.

Koska Japaninmeren, Tyynenmeren sekä Okhotskin meren ympäröimä Hokkaido on kylmien ja lämpimien virtauksien yhtymäkohta, on kalalajien määrä suuri. Tämä tekee Hokkaidosta otollisen kalastuspaikan, ja kalojen saalis- ja myyntimäärät ovat maan suurimpia. Lohi, kampasimpukat, konbulevä, turska, aktamakrilli, saira, katkarapu, rapu ja hokki-simpukka edustavat Hokkaidon makuja. Meren antimet ovat turvallisia kuten maataloustuotteetkin.

Me Hokkaidolla asuvat voimme näin ollen nauttia tuoreista ja herkullisista ruoka-aineista vuodenajasta riippumatta. Esittelen nyt teille kotirouvan näkökulmasta muutamia Hokkaidon ruokia.

Riisi

Riisi on hyvin vaativa viljelykasvi. Kun 1800-luvun lopulla Hokkaidon viljely alkoi täysimittaisesti, sanottiin, että viileässä ilmastossa riisinkasvatus on mahdotonta. Siihen aikaan maanviljelyopastusta antamaan tulleet amerikkalaiset insinöörit suosittelivatkin vehnää perusruoaksi.

Mutta japanilaiset rakastavat riisiä. Hokkaidolaisten jatkuvan uutteruuden sekä jalostukseen ja viljelystekniikan kehitykseen käytettyjen lukuisten vuosien johdosta riisinviljelyssä onnistuttiin.

Varsinkin kymmenien viime vuosien aikana myös riisin laatu on parantunut paljon. Tämän vuoden syksyllä joka puolella Japania järjestetyissä ”riisikilpailuissa” on monta Hokkaidon riisilajia voittanut. Hokkaidolaista riisiä arvostetaan nykyään niin paljon, että se saattaa jopa voittaa maussa jo pitkään Japanin ykkössijalla olleen Niigatan laaturiisin.

Nuorten aamupalatottumukset ovat viime vuosina länsimaistuneet Japanissa, ja aamupalaksi syödään mm. leipää. Minun kaltaisteni keski-ikäisten ja sitä vanhempien ihmisten ikäluokka syö kuitenkin aamulla riisiä, misokeittoa, tsukemono-kasvispikkelsejä, raakaa kananmunaa, ja nattota (eli hapatettuja soijapapuja). Illalla tyypillistä ruokaa ovat näiden lisäksi paistettu kala tai liha, keitetty ruoka ja vihannekset. Uutena vuotena syödään mochi-riisikakkuja, ja juhlissa taas punaista riisiä ja sushia. Lisäksi riisistä voidaan tehdä riisikeksejä, japanilaista sakea, ja siitä saadaan myös misoa.

Sushi ja nigirizushi

Tavallisissa perheissä sushi on erikoisruokaa. Koulujen urheilupäiviksi ja piknikeille laitetaan inarizushia tai makizushia, ja syntymäpäiville sekä kauden juhliin mm. chirashizushia. Näistä susheista saadaan herkullisia kotonakin. Mutta koska sanotaan, että herkullinen riisi ja tuore kala ovat elämän yhdistelmä, ei nigirizushin valmistuksessa ole ammattilaisravintolan voittanutta.

Nigirisushi valmistetaan niin, että etikkariisi (eli riisi joka on maustettu viinietikalla ja sokerilla) otetaan kämmenelle ja muotoillaan suuhunsopivaksi pitkulaiseksi palaksi, jonka jälkeen riisin päälle laitetaan wasabia ja sen päälle asetetaan tuore kala tai simpukka. Sitten sushia kastetaan hieman soijakastikkeessa ja syödään yhtenä suupalana. Ainekset, joita ovat mm. tonnikala, amberjack-kala, pargo, lohi, kampasimpukka, katkarapu, rapu, merisiili, lohen mäti, sillin mäti, kalmari ja mustekala, ovat erittäin tuoreita ja ne on myös valmistettu erinomaisesti. Suuhun leviävä maukkaus onkin osoitus sushi-ammattilaisen taidonnäyteestä. Minä ylpeilen sillä, että Hokkaidon nigirizushi on Japanin parasta.

Tempura

Omien silmien edessä tehdyn, vasta valmistuneen ruoan herkullisuuden huomaa myös tempurassa. Katkaravut, pienet kalat sekä väriä tuovat kauden vihannekset pyöritetään jauhoista ja munasta valmistetussa taikinassa, jonka jälkeen ne uppopaistetaan hyvin ja dipataan joko raastettua daikon-retikkaa sisältävässä dashi-kastikkeessa tai suolassa. Jos ruoan annetaan seistä, sen rapeus huononee, ja siksi tempura onkin parasta vastapaistettuna.

Meidän perheessämme tempuraa laitetaan paljon, ja myös lapsenlapset pitävät siitä kovasti. Yleisiä aineksia ovat katkaravut, kuore, kurpitsa, bataatti, munakoiso sekä vihreä paprika. Japanilainen perilla-yrtti ja vasta kukkaantulleen akasian verholehdet ovat meidän perheen suosikkeja.

Sushia ja tempuraa voidaan nauttia ympäri vuoden, mutta myös syyskauden ruokaa, lohta, voidaan nauttia koko vuoden ajan.

Lohi ja Ishikarinabe

Lohi on ympärivuotinen ruoka, ja siitä pitävät kaikki lapsista aikuisiin. Se on siis suosittu kala meille Hokkaidolla asuville. Siitä voidaan eviä lukuunottamatta syödä kaikki osat, myös nahka ja ruodot. Lohi on herkullista missä tahansa ruoassa niin grillattuna, höyrytettynä, paistettuna kuin keitettynäkin. Tähän vuodenaikaan on maukasta tuorelohta paljon saatavilla. Suolalohta taas on kaupoissa ympäri vuoden.

Ishikarinabe on hokkaidolainen pataruoka, jossa tuoreen lohen lihaa ja ruotoja sekä muita sen osia keitetään yhdessä monien erilaisten paikallisten vihannesten (mm. daikon-retikka, porkkana, kiinankaali, sienet, peruna), tofun, ja konnyaku-hyytelön kanssa, ja maustetaan konbulevä-liemellä ja misolla tai saken valmistuksessa saatavalla pohjasakalla. Kylmä kausi on alkamassa, ja siksi tällainen kehoa lämmittävä ruoka on hyvää, ja sopii hyvin myös alkoholin kanssa nautittuna.

Tšingis-kaani

Oluen kanssa hyvin yhteensopiva Hokkaidon ruoka on Tšingis-kaani. Siinä lampaanliha paistetaan itujen, kaalin ym. vihannesten kanssa ja syödään kihisevän kuumana. Erona grillaukseen on se, että tässä lihan rasvalla paistetaan myös kasvikset.

Sapporossa vierailevat turistit käyvät ainakin kerran Japanin historiallisessa Sapporon oluttehtaan biergarten-olutpuistossa, jonka vilinää voi hyvin verrata Münchenin Hofbräuhausiin.

Suomalaiset! Sen jälkeen kun olette vierailleet Kioton ja Naran kulttuurihistoriallisissa paikoissa, tulkaa myös Hokkaidolle nauttimaan Japanin herkullisimmasta ruoasta! Tokion ja Sapporon välimatka on 1,5 tuntia, ja väliä liikennöi neljä lentoyhtiötä 60 koneella päivässä edestakaisin. Väli on siis yksi maailman vilkkaimmin liikennöityjä reittejä. Sapporosta lentää Osakaan ja Nagoyaankin useita vuoroja.

Kirjoittanut: Kazuko Suda

Suda-san on Hokkaidon Suomi-yhdistyksen hallituksen jäsen.

(Julkaistu alunperin SJY:n Kokoro-lehdessä nro 4/2011)

Navigaatio