Reiwa-aikakausi ja Japanin uusi keisari

1.4.2019 Japanissa pystyi aistimaan, että oli tapahtumassa jotain erityislaatuista. Suuri osa kansasta oli liimautunut televisioruutujen ääreen keskellä päivää – myös työnteon lomassa. Sähköinen odotuksen tunne johtui siitä, että käsillä oli historiallinen hetki: kuukauden päästä valtaistuimelle […] Lue lisää »

O-bonin viettoa Japanissa

Muualle muuttaneet japanilaiset palaavat säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa synnyinseudulleen eli he matkustavat joulukuun ja tammikuun vaihteessa viettämään uutta vuotta lapsuudenperheensä ja suvun parissa sekä kesällä he palaavat kotiseudulleen viettämään O-bonia. O-bonia vietetään alueesta riippuen joko […] Lue lisää »

Nebuta Matsuri kansanjuhla Aomorissa

Puolitoistametriset pelottavat muinaisten soturien kasvot valaisevat yötaivasta. Ympärillä pauhaavat taiko (太鼓) rummut, kobue (小笛) huilut ja kane (鉦) kellot. Sadat miehet, naiset, pojat ja tytöt pukeutuneina perinteisiin matsuri– eli festivaalivaatteisiin laulavat rytmikkäästi ”rassera, rassera”. Nebuta Matsuri […] Lue lisää »

NIHONBUYŌ – perinteinen japanilainen tanssi

NIHONBUYŌ – perinteinen japanilainen tanssi Teksti ja kuvat: Mirja Männikkö Nihonbuyō (日本舞踊) voidaan kääntää kirjaimellisesti japanilaiseksi tai Japanin tanssiksi. Vaikka Japanissa on monia vanhoja ja perinteikkäitä tanssilajeja, termillä tarkoitetaan kuitenkin nimenomaan näyttämöllistettyä tanssimuotoa – suurin […] Lue lisää »

Koton lumoissa

Sitar-tyyppinen kielisoitin koto (tai sō, kuten ammattilaiset yleensä soitinta kutsuvat) kuuluu kansainvälisesti tunnetuimpiin ja rakastetuimpiin japanilaisiin soittimiin. Se on itse asiassa myös ainoita perinteisessä japanilaisessa musiikissa käytettyjä alkujaankin japanilaisia soittimia: Japanissa oli nimittäin yksinkertaisia kotoja […] Lue lisää »

Arkkitehti Jun Igarashin Eero Saarinen –kunnialuento

Kriteerit tulla kutsutuksi pitämään vuosittainen Eero Saarinen -luento ovat suhteellinen nuoruus arkkitehdin uralla, innovatiivisuus, eteenpäin katsovuus sekä tarpeeksi suuri määrä toteutuneita kohteita. Tämän perusteella on aivan selvää, että hokkaidolaisen Jun Igarashin valinta vuoden 2015 puhujaksi […] Lue lisää »

Kioton Hanatouro – kukkien ja valon tie -festivaali

Hiljaisina aikoina turistivirtojen ehtyessä, erityisesti ennen kirsikankukkien aikaa ja ennen tai jälkeen ruskan, turisteja houkutellaan Kiotoon erilaisilla festivaaleilla. Hanatouro -festivaali maaliskuussa ja joulukuussa on yksi tällaisista tapahtumista. Ensimmäinen Hanatouro järjestettiin vuonna 2003. Ajankohta vaihtelee vuosittain, […] Lue lisää »

Shintolaisuus ja Bushidō

Koska shintolaisuuden sanotaan olevan japanilaisen kulttuurin ydin, näyttäisi olevan olennaisen tärkeää tuntea shintolaisuuden perusteet voidakseen ymmärtää japanilaista kulttuuria. Shintolaisuudella ei ole tiettyä perustajaa eikä mitään oppia tai pyhiä kirjoituksia. Ei myöskään ole selvää, milloin ja […] Lue lisää »

Awa odori festivaali Shikokun saarella

Kiertelin aikoinaan Helsingin Annantalossa Japani-päivänä ja jossain vaiheessa satuin tv:n ääreen, jossa näytettiin iskevän laulun tahdissa hauskasti tanssivaa väkijoukkoa. Näkyi solakoita kimonopukuisia naisia, iso kiinalaisen onnenkeksin näköinen hattu päässä, käsiään iloisesti vilkuttaen, sekä jalkojaan nostavia, […] Lue lisää »

Sumo – loisteliaita seremonioita ja henkistä kaksinkamppailua

Japanilainen paini eli sumo on edelleen keisarikunnan seuratuimpia urheilulajeja, vaikka laji on viime vuosina ryvettynyt monissa skandaaleissa. Kymmenet sumopainijat ovat myöntäneet osallistuneensa laittomaan vedonlyöntiin ja muutaman ura on katkennut marihuanan hallussapidosta kiinnijäämiseen. Suurmestari Asashoryu joutui lopettamaan uransa jouduttuaan tappeluun […] Lue lisää »

Sakura – kirsikankukka

Sataa kirsikan kukkaslunta ja lumen kirsikankukkaa. Minä kysyn keväältä: lunta, kukkaa vai lunta? – Ise no Iratsume Krysanteemi on Japanin kansalliskukka mutta kirsikankukka ”Sakura” symboloi japanilaisten sielua. Kirsikankukkaa pidetään Japanissa myös hyveen ja kauneuden symbolina. […] Lue lisää »

Iaidossa on särmää

Teipattu jumppasalin lattia, seinällä puolapuut kuten olla pitää. Mutta seinillä on myös tauluja, kanji-merkein kirjoitettuina (kendo, iaido, jodo) ja takaseinän keskellä juliste (kamiza), jossa kolmen pallon muodostama ympyrä symboloiden seuramme nimeä Ki-Ken-Tai-Ichi (sielu, keho, miekka […] Lue lisää »

Aikuisopiskelijana Kiotossa

Kun aktiivisin työura jää taakse, elämä tarjoaa mahdollisuuksia johonkin uuteen. Yksi pitkäaikainen haaveeni oli ollut asua Japanissa ilman työpaineita ja perehtyä stressittömästi maan rikkaaseen perinnekulttuuriin. Sellaiseen olisin tarvinnut vapaata aikaa, jota ennen 65. ikävuottani ei […] Lue lisää »

Coming of Age – aikuisuuden juhla

Tammikuun toinen maanantai on kansallinen vapaapäivä, jolloin juhlitaan aikuisuutta. Juhlan kohteena ovat täysikäisyyden saavuttaneet tai pian saavuttavat 20-vuotiaat, joille asuinkunta järjestää juhla-seremonian. Tyttäreni Shiki kokoontui muiden ikäistensä kanssa Tokion Suginamin kunnantalolle, jossa hän tapasi myös […] Lue lisää »

Oshogatsu – uuden vuoden vastaanottaminen Japanissa

Japanissa uuden vuoden (Oshogatsu お正月) juhlan valmistelut on Edo-aikakaudelta saakka aloitettu joulukuun 13 päivänä siksi, että vanhan perinteisen kalenterin mukaan kyseisen päivän (kishuku-nichi 鬼宿日) katsottiin olevan vapaa piruista ja paholaisista ja olevan lisäksi erityisen onnekas […] Lue lisää »

Bonseki – yksi japanilaisista perinteisistä taiteista

Bonseki (盆石) on yksi perinteisistä japanilaisista taiteista, jolla kuvataan neljää vuodenaikaa sijoittamalla luonnonkiviä ja valkoista hiekkaa lakatulle mustalle tarjottimelle (kooltaan noin 60 cm x 35 cm). Maisemia luodaan kivillä ja hiekalla käyttämällä sulkaa, pientä pellavasivellintä, […] Lue lisää »

Cosplay – rakkaudesta hahmoihin

Yksi japanilaisen populaarikulttuurin näkyvimpiä muotoja Suomessa on cosplay (コスプレ, kosupure, ”costume play”) eli manga-, anime-, peli- tai muiksi fiktiivisiksi hahmoiksi pukeutuminen. Suomen kielessä termi kääntyy usein myös pukuiluksi. Cosplayta harrastetaan pääasiassa japanilaiseen populaarikulttuuriin keskittyvissä tapahtumissa, […] Lue lisää »

Yabusame – perinteinen japanilainen jousiammunta ratsain

Ennen tuliaseen keksimistä jousi ja nuoli oli maailmanlaajuisesti soturin ensisijainen kaukotaisteluväline. Jousta käytettiin ensin jalan ja vähitellen myös hevosen selästä ampumalla. Lyhyttä jousta käyttivät tehokkaasti sekä Tšingis- kaanin ratsujoukot että Pohjois-Amerikan intiaanit. Myös Japanissa jousesta tuli […] Lue lisää »

Shintolaisuus – uudenvuodenkortti japanilaisilta jumalilta

Tammikuussa saimme uudenvuodenkortin Japanista. Käänneltyäni korttia aikani tajusin, että sen oli lähettänyt Japanin kotimme läheisin shintolaispyhäkkö (jinja). Siis postia japanilaisilta jumalilta! Asuessamme Japanissa laitoimme kotiimme kotipyhäkön eli ”jumalahyllyn” (kami- dana) ja kutsuimme lähiseudun jumalat (ujikami) […] Lue lisää »

Japanilainen puutarha

Japanilainen puutarha Japanilaisen puutarhan alkuajoista ei ole tarkkaa tietoa.  Japanin vanhin kirjallisuus Nihonshoki kertoo hallitsijasta Umako Sogasta, joka 600-luvulla kaivoi pihaansa lammikon ja rakensi sen keskelle saaren. Alkuaikoinaan japanilaiset puutarhat olivat kaikki sommitelmaltaan samantyylisiä: niissä […] Lue lisää »

Japanilainen muoti

Japanilaisen muodin taustat ja nykypäivä pähkinänkuoressa Vuosisatojen eristyksen jälkeen Japani avasi ovensa länsimaailmalle 1800-luvun puolivälissä. Tämä sysäsi Euroopassa liikkeelle uuden ismin jota kutsuttiin japonismiksi. Perinteiset japanilaiset ornamentit ja kuosit näkyivät muodissa, taiteessa ja arkkitehtuurissa. Vielä […] Lue lisää »

Teeseremonia

Chadô, “teen tie”, on perinteinen japanilainen kulttuurimuoto, joka tunnetaan länsimaissa myös nimellä teeseremonia. Chadô muotoutui omaksi taiteekseen, “tieksi” (dô) 1400-1500-lukujen aikana ja sillä on merkittävä asema Japanin kulttuurihistoriassa. Teetaiteen keskeisimmät ajatukset kiteytyvät teemestari Sen Rikyûn (1522-1591) […] Lue lisää »

Ikebana – kukkienasettelutaide

Kukkienasettelutaide oli aikoinaan yksinomaan pappien, samuraiden ja hoviylimystön yksinoikeutta eli ’miesten kulttuuria’. Vasta 1860-luvulla naisille myönnettiin virallisesti lupa opiskella ikebanaa. Ikenobo on vanhin ikebanakoulu ja sen keskus toimii Kiotossa. Nykyinen suurmestari eli Iemoto Ikenobo Sen’ei […] Lue lisää »

Mustaa teetä Shikokulta

Teet voidaan karkeasti jakaa valmistustapansa mukaan neljään perustyyppiin: 1) hapettamattomiin (vihreät teet), 2) puolihapetettuihin, joissa hapettuminen on keskeytetty (esim. kiinalaiset oolong-teet), 3) hapetettuihin, joita Japanissa kutsutaan punaiseksi teeksi (kôcha) ja lännessä usein mustaksi teeksi sekä […] Lue lisää »

Elämälle – Muistokonsertti Japanin katastrofin uhreille

Tuhoisa ja traaginen tapahtuma maaliskuussa 2011 riisti tuhansilta hengen ja jätti satojatuhansia kodittomiksi. Tapahtuma järkytti meitä kaikkia syvästi ja sai käyntiin spontaanisti maailmanlaajuisen tahdon auttaa. Tuolloin oli kaiken surun keskellä seisahduttavan upeaa huomata, millaisella uurastuksella […] Lue lisää »

Shimotsukare – paikallisruoka Shimotsuken maakunnasta

Shimotsukare on pohjois-Kantōn suunnassa, erityisesti Tochigin prefektuurissa, esiintyvä paikallisruoka. Se on konstailematonta tavallisen väen ruokaa, jota Edo-kaudella (1603–1868 – suom. huom.) käytettiin nälän torjumiseen viljakadon sattuessa. Erikoisen nimen tarkkaa alkuperää ei tunneta. Nimen uskotaan olevan […] Lue lisää »

Heavy Metal -festivaaleilla Tokiossa

Muutama sana taustalle. Minulle kesä on yhtä kuin purjehdus ja festivaalit. Puhutaan tällä kertaa jälkimmäisestä. Joka kesä tulee rämmittyä läpi viidestä kymmeneen festivaalia. On koettu Unkarin Szigetin seitsemän päivää kestävä villi meininki, Espanjan Primaverat, Japanin […] Lue lisää »

Izumi Tateno 77 -juhlavuoden tapahtumat

Lokakuussa 2013 77 vuotta täyttänyt Izumi Tateno on maaginen pianisti. Juuri muuta ei voi olla ajattelematta hänen konsertissaan, jossa yleisö ottaa esiintyjän vastaan ja lähettää tämän pois lavalta seisten. 77 on Japanissa arvostettu ikä, jonka […] Lue lisää »

SJY:n 80-v. suomalais–japanilainen juhlakonsertti

Reippaasti yli 400-henkinen yleisö kokoontui keskiviikkoiltana 20.5. Suomalais-Japanilaisen Yhdistyksen 80-vuotiskonserttiin Helsingin Konservatorioon kuuntelemaan nuorten lahjakkaiden taiteilijoiden Lasse Lehtosen ja Kumi Lehtosen soittoa. Muusikot olivat jakaneet esityksensä siten, että Lasse soitti japanilaisten säveltäjien musiikkia ja Kumi […] Lue lisää »

Navigaatio