SJY:n 80-v. suomalais–japanilainen juhlakonsertti

Reippaasti yli 400-henkinen yleisö kokoontui keskiviikkoiltana 20.5. Suomalais-Japanilaisen Yhdistyksen 80-vuotiskonserttiin Helsingin Konservatorioon kuuntelemaan nuorten lahjakkaiden taiteilijoiden Lasse Lehtosen ja Kumi Lehtosen soittoa.

Kuva SJY 80v juhlakonsertti

Muusikot olivat jakaneet esityksensä siten, että Lasse soitti japanilaisten säveltäjien musiikkia ja Kumi puolestaan suomalaisten. Lopputulos oli erinomainen katsaus molempien maiden pianomusiikkiin.

Konsertin ohjelma

Lasse aloitti konsertin soittamalla pianolla Ryūichi Sakamoton modernin teoksen Koko ja Kunihiko Hashimoton sävellyksen Pluie dans la rue 1930-luvulta. Tämän jälkeen pianisti Kumi esitti Selim Palmgrenin Lumihiutaleet, Väinö Raition Idyllin, sekä Einojuhani Rautavaaran teoksen Kvartit.

Lasse palasi tämän jälkeen japanilaiseen musiikkiin soittamalla Fumio Hayasakan teoksen IX, Tōru Takemitsun Rakkauslaulun ja Takashi Yoshimatsun sävellyksen Velvet Waltz. Konsertin ensimmäisen osan päätteeksi Kumi esitti vielä Jean Sibeliuksen kolme romanttista pianosävellystä, Idylli, Kuusi ja Romanssi.

Väliajan jälkeen kuulimme japanilaista modernia elokuvamusiikkia Lassen soittaessa kolme Joe Hisaishin sävellystä Hayao Miyazakin ohjaamista ja Studio Ghiblin tuottamista anime-elokuvista Henkien kätkemä, Arion ja Prinsessa Mononoke.

Tämän jälkeen Kumi esitti upeasti kolme Heino Kasken kaunista ja tunnelmallista sävellystä Syysaamu, Pankakoski sekä Yö meren rannalla.

Konsertin päätteeksi saimme kuulla Lassen huilunsoittoa avioparin esittäessä yhdessä Takashi Yoshimatsun viisiosaisen Digital Bird Suiten huilulle ja pianolle.

Raikuvien aplodien jälkeen Lasse soitti ylimääräisenä numerona Sibeliuksen huilusoolon Scaramouche.

Muusikkoaviopari Kumi Lehtonen ja Lasse Lehtonen

Kumi Lehtonen aloitti pianonsoiton opintonsa 5-vuotiaana. Hänet on palkittu Japanissa useissa pianokilpailuissa. Kumi on valmistunut Tokion Taideyliopistosta pääaineenaan musiikkitiede. Tällä hetkellä Kumi suorittaa Tokion Taideyliopistossa tohtorin opintoja.

Lasse Lehtonen aloitti huilunsoiton opintonsa 8-vuotiaana ja pianonsoiton opintonsa 16-vuotiaana. Muusikkona hän on erikoistunut japanilaisen musiikin esittämiseen. Hänet on palkittu ansioistaan muusikkona muun muassa Pro Musica –stipendillä. Lasse työskentelee japanilaisen musiikin tutkijana Helsingin yliopistossa. Lasse on Suomessa tuottanut useita japanilaisen musiikin konsertteja. Hän toimi myös tämän SJY:n konsertin tuottajana.

Innostunut monen sukupolven kattava kansainvälinen yleisö

Konsertin jälkeen monesta sukupolvesta koostunut yleisö oli selvästi innostunut ja tyytyväinen saatuaan kuulla taidolla ja tunteella esitettyä hienoa musiikkia. Yhdistyksen facebook-sivuston välityksellä konserttiin löysi tiensä myös nuori suomalainen ja kansainvälinen yleisö.

Konsertti oli mieleenpainuva musiikkielämys. Kiitos Kumi ja Lasse meidän kaikkien konserttiin osallistuneiden ja SJY:n puolesta!

Teksti: Petteri Kostermaa
Kuva: Pekka Lehtonen

(Artikkeli on julkaistu SJY:n Kokoro-lehdessä nro 2/2015)

Navigaatio