Nagano – Puuterilunta ja kuumia lähteitä

Japanin parhaat laskettelupaikat sijaitsevat Japanin Alpeilla Honshun saarella ja pohjoisessa Hokkaidon saarella. Japanin Alppien laskettelukohteiden suosio suomalaisten laskettelijoiden keskuudessa on vahvassa nousussa. Alueen suurimmassa talviurheilukeskuksessa Hakubassa vierailee talvisin jopa pari tuhatta suomalaista.

Puuterilumestaan tunnetut Japanin Alpit sijaitsevat Naganon maakunnassa

Japanin Alpit sijaitsevat pääosin Naganon maakunnassa. Japanin mereltä puhaltavat kosteat ilmavirrat saavat 3000 metrin korkuiset Alpit kohdatessaan aikaan paksun lumikerroksen vuorten rinteille. Talvisin sataa keskimäärin 10 metriä lunta. Puuterilunta riittää ja Japanin aurinkoinen talvi-ilmasto tekee laskettelusta upean kokemuksen.

Naganon alueen tunnetuimmat hiihtokeskukset Hakuba, Shiga, Nozawa ja Myoko sijaitsevat noin tunnin ajomatkan päässä Naganon kaupungista. Itse aktiivilaskettelijoina olemme hiihtäneet sekä Hakubassa että Shigassa.

Hakuban kylä oli vuonna 1998 pidettyjen Naganon talviolympialaisten alppilajien päänäyttämö. Haastattelimme tätä artikkelia varten Helsingin SkiExpossa Hakuban kylän edustajaa Hirokazu Yoshizawaa. Yoshizawa kertoikin, että olympialaisten vuoksi Hakubassa tehostettiin englanninkielen taidon osaamista.

Tokion, Osakan ja Nagoyan lentoasemilta on hyvät liikenneyhteydet Naganon kaupunkiin

Tokion, Osakan ja Nagyoan lentoasemilta on hyvät liikenneyhteydet Naganon kaupunkiin. Sinne pääsee luotijunalla Tokiosta puolessatoista tunnissa. Myös Osakasta ja Nagoyasta on junayhteys Naganoon.

Tokion Naritan lentokentällä toimii myös kätevä Nagano Snow Shuttle bussi, joka ajaa noin viidessä tunnissa hiihtokeskuksiin. Lähtöaika Naritalta on ajoitettu siten, että siihen ehtii hyvin Helsingistä tulevilta suorilta lennoilta.

Elämyksellinen lasketteluloma Hakuban laaksossa

Hakuban laakson alueella on yhdeksän hiihtokeskusta, jotka sijaitsevat Hakuban kylän kummallakin puolella. Niiden välillä kulkee hiihtobussi, jolla pääsee kätevästi rinteestä toiseen. Suurin hiihtokeskus on kylän vieressä nouseva Happo-One, jonka pisin rinne on 8 km pituinen.

Kuva hakuba- valley-trail-map

Majoitusmahdollisuuksia Naganon alueella ja varsinkin Hakubassa on useita kymmeniä, luksushotelleista kylpylähotelleihin ja ryokan-tyyppisistä majataloista bed & breakfast majoitukseen.

Yoshizawa kertoi meille, että Hakubassa käy paljon australialaisia korkeasesongin aikana joulusta tammikuun loppuun, joten tänä ainana varsinkin pienemmät ja suosituimmat majapaikat varataan täyteen jo varhain. Johtuen australialaisista, hiihtokeskuksessa on hyvät vuokravälinevalkoimat ja myöskin suurinumeroisia hiihtokenkiä, Yoshisawa totesi.

Apres ski aktiviteetteja on monenlaisia. Ilmainen “Hakuba Essential Guide” kirjanen listaa alueen ravintolat, baarit, kylpylät ja palvelut monipuolisesti. Oppaassa on myös Genki-Go -bussin reitit ja aikataulut. Genki-Go on klo 23 saakka hotellien ja ravintoloiden välillä kulkeva bussi, jota käyttäen voi viettää iltaa koko Hakuban alueella ravintoloissa ja baareissa.

Hakuba sopii hyvin koko perheen talvilomakohteeksi, sillä lasten tarpeet niin hiihtokouluissa, rinteissä kuin ravintoloissa on huomioitu hyvin.

Kuva nagano hotspring

Alueen lukuisat japanilaiset kylpylät ovat oiva tapa rentoutua laskettelun jälkeen, ennen tai jälkeen illallisen. Monessa majoituspaikassa on oma onsen-kylpylä tai rotenburo-ulkoilmakylpylä. Eräät suuremmat spa-hotellit ottavat vastaan myös muissa majoituspaikoissa asuvia kylpylävieraita. Kuuluisat lähiseudun onsen-kylät kuten Nozawa, Yudanaka, Shibu ja Hiratoko Onsen antavat myös muualla asuvien vierailijoiden kokeilla kuumia lähteitään.

Päiväretkiä Naganosta Matsumoton linnaan, Jigokudaniin ja Japanin merelle

Kuva Matsumoto-Castles-Main-Tower

Hakuban alueen ulkopuolella on paljon nähtävää. Hakubasta on ostettavissa päivän ohjattuja retkiä muun muassa Matsumoton vanhaan linnaan, Jigokudanin kylpyläkylään sekä rannikkokaupunkeihin Japanin meren rannalle. Jigokudanissa voi nähdä villejä makaki-apinoita leikkimässä lumessa ja nauttimassa kuumista kylvyistä ulkoilmassa. Japanin merenrantaretkellä pääsee tutustumaan muun muassa elämykselliseen japanilaiseen kala- ja äyriäistoriin.

kuva apinat onsenissa IMG_6880

Matkatavarapalvelu helpottaa liikkumista

Japanin laskettelulomaan on mielenkiintoista yhdistää myös muutama päivä suurkapungissa ennen paluulentoa. Japanilaisten suosima matkatavarapalvelu toimii lentokentän ja hiihtokeskuksen välillä. Ellet käytä Ski Shuttle bussia vaan liikut junilla, voit pyytää matkatavarapalvelua viemään sukset ja suuremmat matkatavarat vuorokaudessa kentältä majoituspaikkaasi ja takaisin. Tällöin ajoittain todella täysissä junissa ja asemilla on helpompi liikkua. Naritan kentällä, samoin kuin muillakin lentokentillä toimii useampi tällainen palvelu.

Teksti: Petteri Kostermaa ja Anita Kostermaa

Kuvat: Nagano Tourism ja Helinä Ranta

(Julkaistu alunperin SJY:n Kokoro-lehdessä nro 4/2015)

Naganon matkailusivut: www.go-nagano.net

Hakuba: www.hakubavalley.com

 

Navigaatio