Laskettelumatka Japaniin – Myoko ja lähialueet

Laskettelu on Japanissa melko vähän harrastettu laji. Länsimaalaisia laskuturisteja alkaa alueella näkyä jo kohtuullisesti. Suurin osa matkaajista tulee Japaniin kevyen puuterilumen perässä, kuten omakin matkaseurueeni. Lunta on paljon ja sitä sataa reilusti kun sataa. Laskukauden aikana sademäärä lumena on Myokon alueella yli 10 metriä ja tammikuulle osuneella viikolla satoi yli 80 cm uutta lunta.

Viisi laskettelukeskusta

Myokon alueelta löytyy viisi pienempää keskusta, jotka ovat kaikki omia itsenäisiä keskuksiaan, eikä keskuksesta toiseen ole laskuyhteyttä. Hissiliput ovat päivälippu- ja, joita voi ostaa hissien ala-asemilta tai matkanjärjestäjän kautta. Myokon Big-4 -lippu käy Suginohara-, Akakura-onsen-, Kanko-onsen- ja Ikenotaira-keskuksissa.

Kuva myoko_ski_area_map_lg

Näiden Big-4 -lipulla laskettavien keskusten välillä liikennöi ilmainen ski-bussi. Siirtyminen Akakura-keskuksesta Suginohara-keskukseen eli alueen laidasta toi- seen kestää noin puolisen tuntia. Seki-onsenin pikkukeskukseen pitää ostaa oma päivälippu, sanoin Madarao-keskukseen. Madarao jakautuu kahteen alueeseen: Madarao ja Tangram. Myokon kylästä löytyy Seki-onsen- ja Madarao-keskuksiin päiväretkien järjestäjiä, joiden kautta saat hissilipun, kuljetukset sekä paikasta riippuen vielä lounaskupongit pakettihintaan.

Off-piste -laskettelua

Lumisateen jälkeen hyvää puuterilunta löytyy jopa rinteestä. Hyvällä onnella tuoreen lumen syvyys ylärinteillä on jopa puoli metriä, jolloin puuterihiihto onnistuu suoraan hissistä. Keskuksissa on yleisesti merkitty luvalliset off-piste -alueet, joilla laskeminen on sallittua. Kielletyt alueet on merkitty eurooppalaisittain poikkeavasti keltaisella ja luvalliset, omalla vastuulla laskettavat, alueet on merkitty punaisella. Kielletyillä alueilla laskemisesta voi seurata hissilipun menettäminen, mutta paikallinen Ski Patrol suhtautui asiaan vaihtelevasti. Välillä kieltoalueella laskemisesta ei seuraa mitään, välillä laskemisesta seuraa varoitus, jolloin hissili- pun kulmasta revitään pala pois. Välillä revitään koko lippu, jolloin päivän laskut loppuvat siihen. Omasta seurueestani päivälipun menetti kolme laskijaa eli omalla harkinnalla kieltopaikkoihin.

Off-piste -lasketteluun löytyy hyvät mahdollisuudet ja paikallinen erikoisuus ovat loistavat metsälaskumahdollisuudet. Metsälaskun harrastaminen vaatii omanlaista osaamista. Laskulinjan hahmottaminen saattaa ensikertalaiselle olla hankalaa, mutta muutaman päivän jälkeen homma alkaa sujua. Laajoja puuterilumikenttiä ei Myokon alueella ole, vaan lumisateen jälkeen hyvää kevyttä puuterilunta löytyy metsistä.

Kaikille off-piste- ja vapaalaskijoille pitää mainita, ettei Myokon alueen keskuksissa ole rinnealueen ulkopuolella tapahtuneita haavereita varten evakuointikalustoa, toisin kuin esimerkiksi Alpeilla. Jos jotain sattuu, on laskija omien varusteidensa, ryhmänsä ja oman osaamisensa varassa. Lunta on ja sataa paljon, joten lumiturvallisuus on muistettava. Ilman lumivyörypiipparia, sondia ja lapiota ei kannata lähteä rinteen ulkopuolelle laskemaan. ABS-repun käyttö on myös suositeltavaa. Suksien karkuremmit laitan ainakin itse hankintalistalle seuraavaa Japanin reissua varten, suksien normaalit jarrut toimivat kyllä rinteessä mutta eivät syvässä puuterilumessa.

Off-piste -lasku on Japanissa vielä todella vähän harrastettu laji, mutta alueella liik- kuu puuterilaskun perässä tulleita hiihtoturisteja. Helposti päästävät ja näkyvät offaripaikat lasketaan kohtuullisen nopeasti puhki eli kannattaa olla ajoissa paikalla. Varsinaista puuteripaniikkia ei aamuisin näy, mutta alueella liikkuu entistä enemmän puuteria metsästäviä laskijoita. Lumisateella jäljet peittyvät nopeasti eli samaa tai viereistä laskulinjaa voi huoletta hinkata saman päivän aikana lähes koskemattomana laskusta toiseen.

Eläminen on halpaa

Jenin kurssi (reissun aikana 1€ = 135 ¥) tekee Japanista eurooppalaisille halvan matkakohteen ja eläminen on tästä johtuen halpaa. Päiväbudjettina noin 4000- 5000 jeniä (35–40 €) riitti varsin hyvin. Myokon kylässä on kymmenkunta pientä ravintolaa, joissa hintataso on suhteellisen halpa. Rinneravintoloissa ruokalistat ovat lähes kautta linjan samankaltaisia, mutta valinnanvaraa löytyy.

Suksi- tai lumilautavuokraamoita löytyy kylästä muutama, mutta valikoima on varsin suppea. Leveämmät puuterihiihtoon tarkoitetut sukset tai lauta on syytä ottaa Suomesta mukaan.

Yhteenvetona reissusta voin henkilökohtaisesti todeta, ettei tämä jää ainoaksi laskureissuksi Japaniin. Vaikka paikalle pääseminen on logistisesti ehkä aavistuk- sen hankalampaa verrattuna Alppeihin, on se sen arvoista. Matka-aika mennessä oli kaiken kaikkiaan noin 16 tuntia.

Vaikka reissun kokonaiskustannukset nousivatkin reilusti yksittäistä Alppireissua korkeammiksi niin lumen määrä, laatu, uusi maa ja sen mielenkiintoinen kulttuuri olivat ehdottomasti kokemisen arvoisia. Suosittelen.

Teksti: Janne Hänninen

(Julkaistu SJY:n Kokoro-lehdessä nro 1/2014)

Myoko Kogen Ski Resort: http://myokokogen.net

Myoko Tourist Office: http://www.myoko.tv/english/

Navigaatio