Loppusyksyn matka Takayamaan

Takayama on kiinnostava matkakohde kaikkina vuodenaikoina

Japani on matkailukohde, jonka lumous pitää minua ja puolisoani Petteriä vallassaan vaikka ensimmäisestä Japanin matkastamme tuli tänä vuonna kuluneeksi kokonaista 30 vuotta. Asuessamme työmme vuoksi useita vuosia Japanissa 1980-luvulla käytimme huomattavan osan vapaa-ajastamme ja lomistamme matkustaen melko tiukalla budjetilla koko laajan Japanin päästä päähän. Koemme itsemme onnekkaiksi koska voimme edelleenkin vierailla Japanissa melko usein. Mielessämme muhii kaiken aikaa ideoita minne matkustamme seuraavalla Japanin matkallamme. Keräämme informaatiota kohteesta pikkuhiljaa ja matkaan lähdemme tavallisesti lyhyellä varoitusajalla kun Japanin matkakuumeemme yltyy sietämättömäksi ja muut olosuhteet sallivat. Marraskuisen matkamme kohde tänä vuonna oli Japanin pääsaarella Honshulla sijaitseva vanha Takayaman alppikaupunki, joka sijaitsee noin 100 kilometriä koilliseen Nagoyan kaupungista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Takayamassa olemme vuosien aikana vierailleet muutaman kerran aikaisemmilla matkoillamme mutta ajatus erillisestä Takayaman matkasta oli muhinut mielessämme noin kahden vuoden ajan. Matkailijan kannalta Takayama lienee kiinnostavimmillaan Takayaman huhtikuussa pidettävän kevätfestivaalin, Sanno Matsurin tai lokakuussa pidettävän Yahata Matsurin aikaan. Valitsimme kuitenkin vierailumme ajankohdan turistikauden ulkopuolelta sillä halusimme mahdollisuuden nauttia Takayaman vanhan kaupungin ilmapiiristä ja rakennusten kauniista yksityiskohdista ilman turistijoukkoja. Festivaalitunnelmaan toki pääsee vierailemalla Takayama Yatai Kaikanissa jossa on nähtävissä festivaaliparaateissa käytettävät monet koristeelliset kulkuneuvot yatait, paraateissa käytettävä kannettava kultainen temppeli mikoshi ja suuret mekaaniset kuratani-nuket. Vanhan kaupungin kujilta löytyy opaskylttejä talojen väliin rakennetuista erillisistä talleista, joissa myös säilytetään näitä 1600-luvulta peräisin olevia taidokkaasti koristeltuja monikerroksisia ”kärryjä”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Finnairin reittilennolla Nagoyaan ja junalla Takayamaan

Takaymaan matkustimme Finnairin reittilennolla Helsinki-Nagoya. Lentoaseman pankkiautomaatista nostimme käteisjenejä ja otimme Meitetsu rautatieyhtiön lentokenttäjunan Nagoyan päärautatieasemalle, josta jatkoimme matkaa JR:n (Japan Railways) junalla Takayamaan. Astuessamme junasta Takayaman asemalla aamun kirkas auringonpaiste ja sininen taivas oli tummunut ja kauden ensimmäiset lumihiutaleet putoilivat taivaalta. Kiitimmekin asianmukaista varustustamme eli untuvatakkia, myssyä, kaulaliinaa ja hansikkaita. Asemalla olevasta Takayaman turistitoimiston informaatiokioskista saimme länsimaisilla kirjoitusmerkeillä painetun Takayaman kartan, johon vanhan kaupungit kadut, temppelialue, museot ja muut matkailijaa kiinnostavat kohteet oli selkeästi merkitty.

Minshuku on mukava majoitusvaihtoehto

Olimme varanneet yösijan kahdeksi yöksi ystäviemme suosituksesta Sosuke-nimisestä minshuku-majatalosta. Kartan avulla löysimme helposti reitin noin 10 minuutin kävelymatkan päässä olevaan Sosukeen. Hinnaltaan edullisissa minshukuissa palvelutaso ei ole yhtä korkea kuin ryokan-majataloissa joten saavuttuamme huoneeseemme ensi töiksemme teimme itse ochaa eli japanilaista vihreää teetä huoneeseen jätetystä kuumasta vesitermoksesta ja teelehdistä. Nautittuamme teemme, nostimme komerosta futon-patjat, tyynyt ja peitteet valmiiksi tatamille ennakoiden alkuillasta odotettavissa olevaa väsymystä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kylpeminen ja aamiainen Japanissa on aina elämys

Tuloiltana kävimme kävelylenkillä tutustumassa kaupunkiin ja söimme kevyen ramen nuudeli-illallisen. Illallisen jälkeen kävimme kylpemässä majatalon ofurossa ja vetäydyimme aikaisin unten maille herätäksemme pirteinä kello 7 tarjottavalle aamiaiselle. Onsenia tai rotenburoa tässä majatalossa ei ole mutta Sosukea vastapäätä oleva onsen-hotelli toivottaa myös muiden majapaikkojen asukkaat päiväsaikaan tervetulleiksi kylpemään hotellin kuumiin lähteisiin pientä maksua vastaan. Hotellilla on pääsisäänkäyntinsä vieressä hauska erikoisuus eli pieni kuuma jalkakylpy jonne kuka tahansa kadulla kulkija on tervetullut lepuuttamaan jalkojaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seuraavana aamuna herkullinen japanilainen aamiainen tarjottiin tatamimatolla peitetyssä hurmaavassa ruokailuhuoneessa. Maittavalla aamiaisella tarjottiin vihreän teen, misokeiton ja riisin lisäksi pöydässä minigrillillä grillattua misotahnaa ja vihanneksia. Tarjolla oli myös monessa eri muodossa erilaisia herkullisia vuoristovihanneksia. Takayama ja sitä ympäröivä vuoristoalue ovat kuuluisia sansai ryoristaan, jossa hyödynnetään erinäisiä vuoristossa kasvavia vihanneksia ja yrttejä.

Aamiaisen jälkeen lähdimme ulos kirkkaaseen auringonpaisteeseen. Suuntasimme askeleemme Miyakawa-joen itärannalla pidettäville Takayaman aamumarkkinoille, jonne ympäröivän vuoristoseudun asukkaat tuovat myytäväksi vihanneksia, yrttejä, hedelmiä ja taidokkaita käsitöitä.

Takayama on kävelykaupunki

Aamumarkkinoilta kävelimme rauhalliseen tahtiiin matkamme pääkohteeseen eli vanhojen kauniiden kauppiaistalojen reunustamalle San-machi Sujin alueelle. Takayama on kuuluisa käsityötaidoistaan ja erityisesti puusepistään joiden taitoja Japanin keisarit ovat vuosisatojen aikana hyödyntäneet palatseja ja temppeleitä rakennettaessa. Pysähdyimme tämän tästä kuvaamaan kauppiastaloja ja esteetttisen kauniita kujanäkymiä. Kaupoissa on lähes vastustamaton valikoima perinteisisiä käsitöitä, perinneleluja, laajat sake-valikoimat ja runsaasti erilaisia perinneherkkuja. Verestimme japanin kielen puhetaitoamme keskustelemalla pikkukauppojen ystävällisen henkilökunnan kanssa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Takayamassa on monia museoita joista matkailija voi valita käyntikohteensa oman kiinnostuksensa mukaan. Kävellessämme vanhassa kaupungissa huomasimme kutsuvasti raollaan olevan oven, joka johti pieneen kotimuseoon. Museon hyllyillä oli muun muassa kokoelma Amiraali Togo -olutpulloja ja niiden joukossa oli kuriositeettina myös suomalainen Amiraali-oluttölkki.

Iltapäivän päätteeksi kävelimme Higashiyama Teramachi temppelialueelle, jossa on 13 temppeliä ja viisi pyhäkköä. Historiallisuudessaan ja kauneudessaan nämä temppelit eivät vedä vertoja esimerkiksi Kioton temppeleille mutta alue on kaunis kokonaisuus tuoksuvan männikon keskellä. Temppeliltä toiselle johtavat polut on selkeästi merkitty joten kulkeminen alueella on helppoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lounaspaikaksi valitsimme perinteisen soba-ravintolan ja lisäksi ostimme kujien pikkukojuista pieniä makupaloja kuten mochipalleroita ja jälkiruuaksi machajäätelöä. Suositun Takayaman välipalan, ohuella naudanlihasuikaleella päällystetyn riisipallon, jätimme väliin sillä tiesimme että kuulua Gifun maakunnassa kasvatettua Hida-Takayama naudanlihaa on tarjolla majapaikastamme tilaamallamme illallisella. Majataloyön varaaminen illallisineen on matkailijan kannalta erittäin vaivaton ratkaisu sillä majatalot valmistavat illallisen paikallisista vuodenajan tuotteista paikallisten reseptien mukaan. Meidänkin ravintoarvoiltaan hyvin tasapainotettu ateriamme koostui herkullisesta paistetusta hida-naudanlihasta, misosta, kalasta, riisistä ja monella eri tapaa valmistetuista vihanneksista sekä vihreästä teestä. Tarjolla oli myös olutta ja sakea eri hintaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Junalla takaisin Nagoyaan

Seuraavana aamuna aamiaisen jälkeen sanoimme hyvästit ystävälliselle majatalon henkilökunnalle ja matkustimme junalla takaisin Nagoyaan. Paluumatkalla juna laskeutui pikkuhiljaa alaspäin laaksoon ja tarjosi meille vähintään yhtä huikeat näkymät kuin menomatkallakin. Kirkkaassa auringonvalossa ihailimme upeita joki-ja vuoristomaisemia, teepensaita, mikan- ja kaki-puita keltaisine ja oranssine hedelmineen sekä pienten kyläteiden reunustamia riisipeltoja, joka on näky johon en kyllästy koskaan.

Teksti: Anita Kostermaa

Kuvat: Petteri Kostermaa

(Julkaistu alunperin SJY:n Kokoro-lehdessä numero 4/2013)

Hida-Takayaman matkailusivut: http://www.hida.jp/english/

 

Navigaatio