Teeseremonia

Chadô, “teen tie”, on perinteinen japanilainen kulttuurimuoto, joka tunnetaan länsimaissa myös nimellä teeseremonia.

Chadô muotoutui omaksi taiteekseen, “tieksi” () 1400-1500-lukujen aikana ja sillä on merkittävä asema Japanin kulttuurihistoriassa. Teetaiteen keskeisimmät ajatukset kiteytyvät teemestari Sen Rikyûn (1522-1591) elämän työhön. Rikyûn kuoleman jälkeen hänen teetaiteen perintönsä jakautui hänen tyttärensä pojan poikien kesken kolmeen koulukuntaan:Omotesenke, Urasenke ja Mushanokôjisenke. Näistä suurin on Urasenke, joka on jatkanut Rikyûn karun ja vaatimattoman teetaiteen perinnettä. Japanissa toimii nykyään myös lukuisia muita koulukuntia kuin edellä mainitut kolme Senkeä.

Chadôn harjoittajat sitoutuvat perinteisesti yhden koulukunnan oppiin. Koulukuntien välillä on eroja niin tyylissä kuin käytännön toiminnassa.Chadôn oppiminen ja ymmärtäminen käsitetään elämän pituiseksi tieksi, joka parhaimmillaan vaikuttaa sen harjoittajan elämään sekä asenteisiin kokonaisvaltaisesti.

Teetilaisuus on kahden tai useamman ihmisen kohtaaminen, jossa korostuvat läheisyys, harmonia ja kunnioitus kanssaihmistä kohtaan. Teetilaisuus etenee ennalta määrätyn muodon mukaisesti ja siinä noudatetaan tarkkaa teenvalmistustapaa (temae), joita on useita erilaisia. Tilaisuuden aikana tarjotaan yksinkertaisimmillaan vain makeisia ja vihreää matcha-teetä (chakai, “teekokoontuminen”). Tilaisuus voi olla myös niin kutsuttu täysipitkä muodollinen teetilaisuus (chaji), jolloin sen aikana tarjoillaan kaiseki-ateria, sekä kahta erilaista matcha-teetä. Chaji kestää noin neljä tuntia.

Chadôn keskeisimmän sisällön voi tiivistää neljään käsitteeseen: harmonia, kunnioitus, puhtaus ja mielenrauha.

kuva Teehuone

Saapuessaan Suomenlinnan TOKUYUAN-teehuoneeseen vieraat jättävät kengät ja ulkovaatteet genkan-eteistilaan, nousevat käytävän puulattialle ja istuutuvat shôji-liukuoven eteen, joka on raollaan kutsuen avaamaan sen. Kevyt suitsukkeen tuoksu leijailee teehuoneessa ja katse kiinnittyy tokonoma-syvennykseen. Tokonomaan on ripustettu kirjoituskäärö ja asetettu kukkia maljakkoon. Isännän paikalla lämpiää teevesi valurautaisessa kattilassa tulipesässä. Vieraat asettuvat omille tatameilleen istumaan, minkä jälkeen isäntä saapuu mizuya-valmistelutilasta, tervehtii ovella vieraitaan kumartaen, ja toivottaa näin heidät tervetulleiksi yhteiseen teehetkeen.

Teksti ja kuva: Suomen Chado Urasenke Tankokai yhdistys ry / Chado Urasenke Tankokai Finland Association

Navigaatio