Japanilainen muoti

Japanilaisen muodin taustat ja nykypäivä pähkinänkuoressa

Vuosisatojen eristyksen jälkeen Japani avasi ovensa länsimaailmalle 1800-luvun puolivälissä. Tämä sysäsi Euroopassa liikkeelle uuden ismin jota kutsuttiin japonismiksi. Perinteiset japanilaiset ornamentit ja kuosit näkyivät muodissa, taiteessa ja arkkitehtuurissa. Vielä 1900-luvun taitteessa pariisilaiset muodinluojat kopioivat ahkerasti kimonon kaavaa suunnitellessaan päällystakkeja oopperaan ja muihin juhlaviin tilaisuuksiin.

Siitä lähtien, vuorovaikutteisesti, myös länsimaalaisen kulttuurin vaikutus alkoi näkyä Japanissa. Länsimaalaisen muodin omaksuivat ensin miehet. Naisilla se yleistyi vasta toisen maailmansodan jälkeen. Hanae Mori oli ensimmäinen japanilainen vaatesuunnittelija joka esitteli mallistonsa ulkomailla, New Yorkissa vuonna 1965. Hän oli myös ensimmäinen japanilainen joka valittiin ranskalaisen organisaation, Chambre Syndicale de la Couture Parisienne, jäseneksi. Hanae Morin merkityksestä japanilaiseen muotiin kertoo myös se, että keskeisellä ostoskadulla Omotesandolla Tokiossa, on hänen nimeään kantava rakennus Hanae Mori Building, jonka suunnitteli arkkitehti Kenzo Tange.

Toinen japanilainen suunnittelija, joka pariisilaistui nopeasti ja vaikutti Euroopassa jo 60-luvun lopulta lähtien on kaikkien tuntema Kenzo Takada vaatemerkillään Kenzo. Siinä missä Hanae Mori ja Kenzo Takada 60- ja 70- luvulla pyrkivät mukautumaan länsimaalaiseen muotiin tuomalla siihen japanilaisia vaikutteita, 80-luvulla muotimaailman mullistaneiden japanilaisten suunnittelijoiden Issey Miyaken, Rei Kawakubon ja Yohji Yamamoton lähtökohdat olivat taiteellisemmat.

Uusi japanilainen muoti muutti koko muodin käsityksen

Aina 80-luvulle tultaessa muoti oli lähinnä kaupallistettua seksiä ja showbisnestä. Näyttävästi kammatut mallit astelivat catwalkilla fantasia iltamekoissaan ja piukoissa “power” jakkupuvuissaan, oli Dallasta ja Dynastiaa. Tuolloin uusien japanilaisten suunnittelijoiden esiinmarssi oli kuin piikki suoraan muodin suoneen, jonka yhteydessä voi sanoa, että länsimaalainen muoti muuttui lopullisesti.

Tänä päivänä on mahdotonta puhua länsimaisesta muodista tunnustamatta vaikutusta jonka nämä kolme suunnittelijaa ovat siihen tehneet. Issey MiyakeYohji Yamamoto ja Rei Kawakubo, vaatemerkillään Comme des Garçons (Kuin poikia), poistivat yksityiskohtia siinä missä muut lisäsivät, yksinkertaistivat väriskaalan lähes mustaksi, liioittelivat mittasuhteita, käyttivät drapeerauksia ja assymetrisiä leikkauksia. Tyyli oli neutraali ja meikitön mikä oli valtava kontrasti sen ajan tyylisuunnalle. Rei Kawakubon kuuluisa kommenti 80-luvulta kuuluu: “Työskentelen kolmella eri mustan sävyllä”. Sittemmin hänen mallistonsa ovat saaneet lisää sävyjä….

Tämä tyylisuunta oli uusi myös itse japanilaisille. Vaikkakin se sai vaikutteita japanilaisesta wabi-sabista (kauneudesta joka ei ole täydellistä tai lopullista) kesti myös jonkin aikaa, ennen kuin tämä tyylisuunta sai lopullisen hyväksynnän kotimaassaan. Miyaken, Kawakubon ja Yamamoton luomat vaatteet voi nähdä myös osana japanilaista kulttuuria, taidetta, arkkitehtuuria ja muotoilua. Täten lähtökohta näiden asujen luomiseen oli aivan eri kuin mihin länsimaissa oli totuttu.

Näistä kolmesta suunnittelijasta Issey Miyake on taiteellisin. Hän ei seuraa trendejä vaan luo helppokäyttöisiä vaatteita joiden materiaalikehittelyssä hän on itse vahvasti mukana. Hänen suunnittelemistaan materiaaleista kuuluisin on kevyt, helppohoitoinen ja joustava polyester joka oli mahdollista vekittää pysyvästi. Tästä materiaalista syntyi Issey Miyaken mallisto “Pleats Please“. Miyaken uusin projekti on nimeltään “A-POC” jonka kirjaimet tulevat sanoista “a piece of clothing”. “A-POC” on venyvää tuubikangasta joka ei tarvitse ommella. Asiakas voi itse leikata haluamansa palasen kaupassa jolloin vältytään myös siltä, että kangasta menisi hukkaan.

1980-luvun alussa, Pariisin valloituksen kynnyksellä, Yohji Yamamoto ja Rei Kawakubo yhdistivät voimansa. Sittemmin heidän tiensä ja tyylinsä ovat eronneet. Kawakubon Comme des Garçons on muuttunut väljistä mustanpuhuvista asuista tyköistuvimmiksi, värikkäiksi ja jopa kevyen romanttisiksi. Suunnittelijana hän on täysin arvaamaton ja tätä tyylisuuntaa seuraavat myös hänen mallistonsa. Yohji Yamamoton mallistot ovat romanttisempia ja lähempänä länsimaalaista estetiikkaa. Asujen siluetin tunnistaa niiden veistoksellisuudesta. Hänen päävärinsä ovat edelleen musta ja valkoinen. Yohji Yamamoton ja Adidaksen yhteistyönä syntyi katu-uskottavista urheiluvaatteista tunnettu Y-3.

Japanilaisten vaatesuunnittelijoiden liikkeitä Tokiossa

Kaikkien kolmen edellämainitun suunnittelijan liikkeet löydät Aoyamasta, melkein vierekkäin. Samalla kadulla sijaitsee myös japanilaisen Tsumori Chisaton pieni ja hauska butiikki.

Issey Miyaken “Pleats Please” kaupan löydät Tokyo Midtownista (www.tokyo-midtown.com) Siellä sijaitsee myös yksi Tokion mielenkiintoisimmista näyttelytiloista 21-21 Design Sight (www.2121designsight.jp) jota rahoittaa Issey Miyaken nimeä kantava säätiö. Shibuyassa sijaitseva tavaratalo Parco, ja erityisesti Parco1, ovat paikkoja joissa saat hyvän läpileikkauksen nuorten japanilaisten tämänhetkisistä mallistoista. Parco1 kellarikerroksesta löydät mm. Mintdesignin oman liikkeen.

Mintdesign edustaa japanin nuorta suunnittelupolvea

Hokuto Katsui (1973-) ja Nao Yagi (1973-) perustivat MintdesigninTokiossa 2001. Hokuto ja Nao ovat molemmat valmistuneet Lontoon arvostetuimmasta vaatesuunnittelukoulusta Central St. Martinista. Siinä missä Miyaket ja muut olivat kaikki saaneet koulutuksensa Japanissa, opiskelevat nuoret japanilaiset suunnittelijat lähes poikkeuksetta ulkomailla mikä vaikuttaa vahvasti heidän mallistojensa sisältöön. Perinteiseen japanilaiseen tyyliin kaksikko kuitenkin suunnittelee kaikki printtinsä itse. “Kankaat painetaan vanhassa kimonotehtaassa jossa syntyy uusia kuoseja sitä mukaan kun virheitä syntyy” toteaa Nao nauraen.

Yksi Mintdesignin motoista on “Happy mistakes”. Kun suunnittelet huolella kuosin jota sitten lähdet painattamaan ja jotain meneekin vikaan, syntyy jotain uutta ja arvaamatonta. Mintdesignin malliston vaatteet ovat myös kaikki yhtä ja samaa kokoa. Näin vaate näyttää aina erillaiselta kantajan koosta riippuen. www.mint-designs.com

24.8.2010
Teksti: Mila Pentti

Mila Pentti on vaatesuunnittelija, muotitoimittaja ja stailisti. Hän on valmistunut vaatesuunnittelijaksi Tokiossa Esmodista 1990.

Navigaatio