Coming of Age – aikuisuuden juhla

Tammikuun toinen maanantai on kansallinen vapaapäivä, jolloin juhlitaan aikuisuutta. Juhlan kohteena ovat täysikäisyyden saavuttaneet tai pian saavuttavat 20-vuotiaat, joille asuinkunta järjestää juhla-seremonian. Tyttäreni Shiki kokoontui muiden ikäistensä kanssa Tokion Suginamin kunnantalolle, jossa hän tapasi myös ala- ja yläkoulun ystäviä.

Shiki kimonossa

Shiki Furisode-kimonossa

Juhlapäivänään tytöt pukeutuvat perinteisesti Furisode-nimiseen pitkähihaiseen kimonoon, ja pojat perinteiseen Hakama-kimonoon tai nykyaikaisesti pukuun. Furisode-kimonoa saa käyttää vain nuoret naimattomat tytöt, joten juhla on siinä mielessä ainutlaatuinen monelle. Furisode on myös sen verran hintava, että nykyään on tavallista vuokrata se kaikkine rekvisiittoineen, joita ovat Obi-vyö, kaksi aluskimonoa, Zori-tossut (kengät), laukku, nyörit ja vahvikkeet vyön ja kimonon pukemista varten, jne. Hinta sisältää myos kimonon pukemisen (johon tarvitaan kaksi henkilöä!), meikkauksen sekä valokuvauksen. Vuokrapaketin hinta vaihtelee suuresti, mutta on ehkä keskimäärin noin 300.000 jeniä.

Kimono takaapäin

Furisode takaa katsottuna

Minäkin kävin katsomassa/tapaamassa aikuiseksi kasvaneita Shikin lapsuudenystäviä hienoissa kimonoissaan. Tytöt, pojatkin, olivat kaikki todella kauniita ja sädehtiviä!

Teksti: Sirkku Sakane
Kuvat: Photo Studio Idol ja Sirkku Sakane

Sirkku Sakane on asunut Japanissa suurimman osan elämästään. Han toimii tällä hetkellä Tokiossa yliopiston palveluksessa ja on Japanissa suosittu tv-persoona. Suomessa asuessaan Sirkku toimi SJY:n hallituksen jäsenenä vuosina 2005-2006.

(Julkaistu SJY:n Kokoro-lehdessä 1/2015.)

Navigaatio