Sakura – kirsikankukka

Sataa kirsikan

kukkaslunta ja lumen

kirsikankukkaa.

Minä kysyn keväältä:

lunta, kukkaa vai lunta?

Ise no Iratsume

Krysanteemi on Japanin kansalliskukka mutta kirsikankukka ”Sakura” symboloi japanilaisten sielua. Kirsikankukkaa pidetään Japanissa myös hyveen ja kauneuden symbolina. Kirsikan kukkien aika on lyhyt ja kaunis noin viikon kestävä jakso niin kuin samuraiden mielestä elämänarvoisen elämänkin katsottiin olevan.

Kuva sakura

Japaninkirsikka on koristepuu, ei hedelmiä tuottava puu ja lajikkeita on yli sata erilaista. Kukintojen väri vaihtelee eri lajikkeilla valkoisesta (esim. Shogetsu) vaaleanpunaiseen (esim. Kanzan) ja vaaleanpunaisen hennoista hyvinkin tummiin sävyihin mutta myös jopa kellertäviä kukintoja löytyy (Ukon). Kukkien väri voi jopa vaihtua kukinnan edistyessä valkoisesta vaaleanpunaiseen ja lehdet ilmaantuvat puihin yleensä kukinnan jälkeen. Myös kukkien terälehtien lukumäärä vaihtelee viidestä (esim. Somei Yoshino) yli sataan terälehteen (Kikuzakura). Vaikka kirsikat kukkivat yleensä keväällä on myös lajikkeita, jotka kukkivat myöhään syksyllä ja jopa talvella.

Kirsikankukkia voit ihailla Japanissa mm: Ueno-Onshi-koen Park (Tokio), Arashiyama (Kioto) ja Japan Mint (Osaka). 

Teksti: Elizabeth Asikainen

(Julkaistu alunperin SJY:n Kokoro-lehdessä 2/2012.)

Navigaatio