Kioton Hanatouro – kukkien ja valon tie -festivaali

Hiljaisina aikoina turistivirtojen ehtyessä, erityisesti ennen kirsikankukkien aikaa ja ennen tai jälkeen ruskan, turisteja houkutellaan Kiotoon erilaisilla festivaaleilla. Hanatouro -festivaali maaliskuussa ja joulukuussa on yksi tällaisista tapahtumista. Ensimmäinen Hanatouro järjestettiin vuonna 2003. Ajankohta vaihtelee vuosittain, lisätietoja on sivulla www.hanatouro.jp.

Maaliskuinen “Hanatouro – kukkien ja valon tie” sijoittuu Kiotossa Higashiyaman kaupunginosaan, kun taas joulukuussa pidettävä Hanatouro risteilee Arashiyaman alueella bambumetsikössä ja pitkin siltoja 5,2 kilometrin pituisena. Higashiyaman alueella on noin 2400 lyhdyllä merkitty 4,6 kilometrin reitti, joka kulkee pitkin kapeita Kioton kujia tapahtumapaikasta toiseen. Lyhtyjä on erilaisia, on keraamisia, bambuisia, puisia, kivisiä ja metallisia. Lyhdyt sytytetään auringon laskiessa klo 18 ja sammutetaan klo 21.30. Reitin varrella olevat temppelit ovat myös näyttävästi valaistuja ja auki aina puoleen yöhön saakka.

kuva Hanatouro siltakuva Hanatouro maiko

Reitin varrella temppeleissä ja puistoissa järjestetään musiikki-, tanssi- ja teatteriesityksiä. Kujilla voit törmätä myös maikoihin ja kuvauttaa itsesi heidän kanssaan. Reittiä kiertävät varsinkin päiväsaikaan myös useat hääparit kuvauttamassa itseään, joten Hanatouron aikaan turisteille tarjotaan lukuisia värikkäitä, valokuvauksellisia elämyksiä. Reitillä voit törmätä myös hääseremoniaansa viettävään “Kettu”-morsiameenkin, niin kuin me teimme. (Kettu on riisin jumalan Inarin sanansaattaja.)

Yksi tapahtumakeskuksista on Maruyama-puisto. Sinne on koottu kuuden Kioton taideteollisen oppilaitoksen oppilaiden valoteoksia, jotka pimenevässä illassa luovat jännittäviä kontrasteja puistoon.

kuva Hanatouro ikebanakuva Hanatouro puut

Hanatouroon oleellisena osana kuuluvat myös isot valaistut ikebana-asetelmat, jotka vaihdetaan uusiin tapahtuman puolessa välissä. Asetelmia on lähes 30, joista kymmenkunta koristaa reitin varrella lyhtykujia ja 16 on sijoitettu Maruyama-puistoon. Asetelmia tehtäessä on huomioitu valaistus ja asetelmien luonne muuttuu täysin kun niitä tarkastellaan päivänvalossa.

Reitin varrella olevat temppelit ovat: Yasaka Jinja pyhättö, Shoren-in temppeli, Chion-in temppeli (Yuzen-en-puisto), Entoku-in temppeli, Kodai-ji temppeli, Hokan-ji temppeli ja Kiyomizu-dera temppeli.

Teksti: Elizabeth Asikainen

Kuvat: (c) Kyoto Hanatouro Promotion Council

(Artikkeli on julkaistu SJY:n Kokoro-lehden numerossa 1/2010.)

Navigaatio