Kyushu – tulivuoria, kylpylöitä, kulttuuria ja kaunista luontoa

Fukuoka – portti Kyushun saarelle

Japanin kolmanneksi suurin saari tuli meille suomalaisille entistä lähemmäksi kun Finnair aloitti Fukuokan kaupunkiin suorat reittilennot. Kyushu kuuluu minun ja vaimoni suosikkialueisiimme Japanissa. Kyushun saarella asuu noin 12 miljoonaa ihmistä ja heistä 5 miljoonaa pääkaupungissa Fukuokassa ja sitä ympäröivässä maakunnassa. Fukuoka on oiva kohde aloittaa tutustuminen tähän luonnonkauniiseen saareen. Fukuokasta lisää toisessa matkakertomuksessa.

Yatai-ruokakojuja Naka-joen varrella Fukuokassa

 

Junalla, bussilla tai autolla

Kyushuun voi tutustua omatoimisesti kolmella eri tavalla – junalla, bussilla tai vuokra-autolla. Kolmen tai viiden päivän JR Kyushu Railpass kattaa koko saaren. Viiden päivän junapassi maksaa noin 18000 jeniä. Jos haluaa tutustua vain Kyushun pohjoisosaan on passin hinta noin puolet tästä. Kyushun bussiyhtiöillä on tarjolla samantyyppinen kolmen tai 4 vuorokauden SunQ-bussipassi, jolla saa matkustaa pikavuoroilla ja paikallisbusseilla lähes rajattomasti noin 14000 jenin hintaan. Bussipassinkin saa lähes puolta halvemmalla jos rajaa sen käytön saaren pohjoisosaan. Sekä juna- että bussipassin saa hankittua kätevästi paikan päältä.

Hakata Gion Yamakasa -festivaali Fukuokassa

Itse suosimme Japanissa asuneina auton vuokraamista koska sillä pääsee joka paikkaan oman aikataulun mukaisesti. Fukuokan ja muiden isojen kaupunkien ulkopuolella liikenne on aika hiljaista joten vasemmanpuoleiseen liikenteeseenkin tottumaton kokee ajamisen miellyttäväksi. Pikkutiet ovat usein kapeita ja mutkaisia joten varovaisuus on tarpeen. Vastaantuleva bussi voi tukkia tien, mutta neuvokas bussiemäntä tulee tarpeen vaatiessa ulos ohjaamaan käsimerkeillä autoilijan sopivaan ohituspaikkaan. Useimmissa vuokra-autoissa on lisäksi monikielinen GPS-navigaattori joka helpottaa matkakohteen löytymistä.

 

Meren antimia ja nuudeleita

Kyushun saari on kuuluisaa herkullisista meren antimistaan, joita on tarjolla monessa muodossa. Paikallisia kalaruokia kannattaa maistaa varsinkin merenrannan kalastajakylissä. Oitan ja Sagan alueen onseneissa on tarjolla myös kuumassa lähteessä höyrytettyjä tai keitettyjä erikoisuuksia, kuten tofuruoka onsen yudofu, johon mineraalipitoinen vesi antaa oman makunsa. Pataruoat kuten motsunabe ja mizutaki ovat herkullisia ja täyttävät nopeasti vatsan. Kyushu on myös kuuluisa maukkaista nuudedeistaan. Lähes jokainen kaupunki ylpeileekin omilla ramen-resepteillään. Fukuokan Hakata tonkotsu ramenin herruudesta kilpailevat muun muassa Nagasakin champon-nuudelit sekä Kumamoton valkosipulilla höystetty ramen.

FUK Yatai food stalls 2

 

Kyushun kaunis luonto houkuttelee vaeltamaan

Vaeltajalle ja kävelijälle Kyushu onkin ihanteellinen paikka. Hyvin merkittyjä Kyushu Olle -nimellä tunnettuja päivävaellusreittejä on parisenkymmentä eri puolilla saarta. Ne ovat pituudeltaan hieman yli 10 km kukin.

Ikeda-järvi Kuyshun eteläkärjessä. Taustalla Kaimondake-tulivuori

Suurempien kaupunkien ulkopuolella avautuu toisenlainen Kyushu: luontoa tulvillaan oleva kaunis saari, jota reunustaa upea meri lahtineen, kuvauksellisine kalastajakylineen ja niiden värikkäine kalastusveneineen. Sisämaassa on puolestaan mahtavia vuoria, vesiputouksia ja kukkaniittyjä. Rannikolla ja sisämaan pikkukylissä on lukuisia onsen-kylpylöitä sekä kiinnostavia shintolaispyhäkköjä.

Yufuin Onsen Kyushu

 

Posliinin ystävän keidas

Japani on kuuluisa keramiikkataiteestaan ja siitä saadaan kiittää muinaisia sotaherroja, jotka 1500-luvulla Koreaa vastaan taistellessaan toivat mukanaan posliinimestareita, jotka perustivat Kyushulle kaksi kuuluisaa keramiikkakylää, Aritan ja Karatsun. Nämä sijaitsevat Fukuokan länsipuolella Sagan maakunnassa. Arita-posliini tunnetaan ulkomailla paremmin nimellä Imari-posliini, koska posliiniesineet laivattiin maailmalle lähellä sijaitsevasta Imarin satamakaupungista. Aritan pääkadulla on kymmenittäin posliinikauppoja ja pajoja. Olemme ihastuneina kiertäneet posliinimyymälöitä ja taiteilijoiden työpajoja näissä kylissä.

ImariA

Matkalla Sagan posliinikylistä Kumamoton suuntaan sijaitsee kaunis Yanagawan pikkukaupunki, joka on kuuluisa kaupunkia halkovista kanaaleistaan. Venematka kanavilla takatuhdolla seisovan venemiehen melomana on miellyttävä ja leppoisa kokemus. Yanagawaan on helppo tutustua myös jalkaisin. Saaren länsirannalla matkalla Nagasakiin voi myös joutua hieraisemaan silmiään kun eteen ilmestyy keskieurooppalainen pikkukaupunki Huis Ten Bosch. Se on täydellinen jäljitelmä keskiaikaisesta hollantilaisesta kaupungista kanaaleineen, tiilitaloineen ja kirkkoineen.

Karatsun kaunis linna Sagan maakunnassa Kyushulla

 

Tulivuoria ja kuumia lähteitä

Kyushu on tuliperäistä aluetta ja saarella sijaitseekin peräti yhdeksän tulivuorta, joista osa on aktiivisia. Tunnetuimpia näistä ovat Aso-vuori saaren keskellä, Unzen länsirannikolla ja Sakurajima saaren eteläpäässä. Ennenkuin suunnittelee tutustumista tulivuoriin, on parasta kysyä paikallisilta kuinka lähelle niitä on sillä hetkellä turvallista mennä.

Tamatebako Onsen Kagoshiman maakunnassa

Monet Japanin kuuluisimmista kuumista lähteistä ja onsen-kylpylöistä sijaitsevat Kyushulla. Kylpylöitä ja luonnonlähteitä on saarella satoja, joista tunnetuin on Oitan maakunnassa meren rannalla sijaitseva Beppun vanha kylpyläkaupunki perinteisine kylpylöineen. Niille joiden mielestä Beppussa on liian vilkasta voin suositella sen lähellä sisämaassa sijaitsevia rauhallisempia ja luonnonkauniita Yufuin Onsenia ja Kurokawa Onsenia.

Kurokawa Onsen Kyushu

Kierrellessämme autollamme onsenkylästä toiseen löysimme vuorten keskeltä Kabeyu-nimisen pikkukylän jossa rotenburo-allas oli tehty joenvarren vuorenseinämän onkaloon. Siellä vietimme kuumassa kylvyssä tähtitaivaan alla unohtumattoman illan yhdessä iloisen japanilaisen salariman-seurueen kanssa.

 

Kyushun eteläiset alueet

Nagasakin ja Kumamoton välissä sijaitsevat kauniit Amakusa-saaret. Erikokoisia kuvauksellisia saaria on satakunta ja pääsaarille pääsee kätevästi autolla tai bussilla. Nagasakin alue oli vuosisatoja aiemmin Japaniin tulleiden eurooppalaisten lähetyssaarnaajien ja kauppiaiden tukikohta ja alueella on suuri määrä kirkkoja. Nagasakissa on myös ehdottomasti maistettava paikkakunnan kuuluisia champon-nuudeleita.

Kumamoton vanha linna

Kyushun saaren eteläosa Kumamotosta etelään on harvempaan asuttua kuin pohjoisosa. Kumamoton kaupungissa on yksi Japanin suurimmista ja komeimmista daimyo-linnoista. 1600-luvun alussa rakennettu valtava linnakompleksi on ajan saatossa tuhoutunut useita kertoja mutta rakennettu aina uudelleen. Sen ympärillä kasvaa runsaasti kirsikka- ja ginkopuita. Kumamoton tapahtumista suosituimpia on elokuun puolessavälissä pidettävä Yamaga Lantern festivaali, jossa kansanpukuihin pukeutuneet sadat naiset tanssivat kannatellen päänsä päällä paperilyhtyjä.

Yamagan lyhtyfestivaali Kumamotossa

Lähellä Kyushun eteläkärkeä sijaitsee kaunis Kagoshiman kaupunki, jonka vieressä kohoaa jylhä Sakurajiman tulivuori. Se tupruttaa välillä tuhkaa taivaalle, mutta tulivuorisaarelle voi mennä lautalla kaupungin keskustasta katsomaan laavamuodostelmia.Kagoshimassa käydessämme jätimme automme kaupunkiin päiväksi kun kiertelimme nähtävyyksiä jalkaisin. Takaisin tullessamme auton päälle oli laskeutunut ohut tuhkakerros tuulen puhallettua tulivuorelta kaupunkiin päin.

Nagatan upea hiekkaranta Yakushiman saarella Kyushulla

Merellä Kagoshiman lahden eteläpuolella kohoaa luonnonkaunis Yakushiman saari. Sen ikivanhat seetripuumetsät ovat UNESCOn suojelukohteita. Saaren Nagata-haman hiekkaranta on kuuluisa merikilpikonnien pesimäpaikka. Yakushimalle pääsee Kagoshiman kaupungista kantosiipialuksella parissa tunnissa.

Yanagibashi Rengo Market, Fukuoka

Takaisin Kagoshimasta Fukuokaan pääsee nopealla luotijunalla noin puolessatoista tunnissa ja bussilla vajaassa viidessä tunnissa. Jollei ole kiirettä takaisin, kannattaa varata aikaa myös paluumatkaan Kyushun itärannikon kautta. Se on matkailijan kannalta hiljaisempi ja siellä on oikeastaan vain yksi merkittävämpi kaupunki, Miyazaki, ennen kuin tullaan vilkkaampaan Oitaan ja Beppuun pohjoisessa.

Takeo Onsenin romon-portti Sagan maakunnassa

 

Lautalla voi jatkaa Shikokulle tai Etelä-Koreaan

Kyushulta pääsee kätevästi pääsaaren Honshun länsiosiin Yamaguchin maakuntaan junalla tai autolla. Myös Shikokulle, Japanin pääsaarista pienimmälle, kulkee päivittäin useita lauttoja.

Myös Etelä-Korean toiseksi suurempaan kaupunkiin Busaniin pääsee Fukuokasta kolmessa tunnissa kantosiipialuksella, mikäli haluaa yhdistää Japanin matkan käyntiin Koreassa.

district_map_KY

Teksti: Petteri Kostermaa

Kuvat: © Kyushu Tourism Promotion Organization ja City of Fukuoka

Artikkeli julkaistu SJY:n Kokoro-lehden numerossa 1-2016.

Lisätietoja:

www.welcomekyushu.com

www.crossroadfukuoka.jp

www.yokanavi.com

 

Navigaatio