Nara – aina kiinnostava matkakohde

Monet Kiotossa vierailevat matkailijat käyvät myös Narassa. Onhan tämä Japanin entinen 700-luvun pääkaupunki täynnä mielenkiintoista nähtävää temppeleineen, pyhättöineen sekä satoine kesyine peuroineen kaupungin puistossa.

Kiotosta tai Osakasta on helppoa tehdä päiväretki Naraan. Nara on vain 40 km etäisyydellä Kiotosta ja 30 km Osakasta joten matka sinne kestää junalla alle tunnin.

Kävimme lokakuussa Osakan ja Kioton matkan yhteydessä Narassa verestämässä vanhoja muistoja sillä edellisestä käynnistä oli vuosia.

 

Hyvät yhteydet Osakasta ja Kiotosta

Osakasta Naraan kulkevat kahden eri rautatieyhtiön junat ja on makuasia kumpaa haluaa käyttää. Japan Railpassin haltija valinnee JR Kansai Linen kun taas Kintetsu Nara Line oli meille Osakassa Namban alueella asuneille nopeampi ja kätevämpi vaihtoehto. Hinta molemmille on 560 jeniä ja matka-aika noin 40 minuuttia.

Myös Kiotosta Naraan menee kaksi rautatielinjaa JR Nara Line ja Kintetsu Kyoto Line jotka molemmat lähtevät Kioton asemalta. Yhdensuuntaisen lipun hinta on 600 jeniä ja matka-aika 50 minuuttia.

Narassa JR tulee omalle asemalleen ja Kintetsu omalleen. Ne ovat noin kilometrin päässä toisistaan. Kintetsu on hieman lähempänä päänähtävyyksiä. Asemien välissä on kauppa- ja ravintolakortteleita joissa on tarjontaa joka makuun.

 

Temppelitarjontaa riittää

Naran temppeleistä kuusi on päässyt UNESCOn maailmanperintölistalle ja niihin sekä muihin nähtävyyksiin tutustuessa päivä kuluukin nopeasti.

Kuuluisista temppeleistä Kōfuku-ji hienoine 5-kerroksine pagodoineen on lähinnä asemaa. Hieman kauempana sijaitsee Tōdai-ji jonka Daibutsu-denin sanotaan olevan maailman suurin puurakennus. Sen sisällä on valtava 15 metriä korkea Daibutsu eli suuri pronssinen buddhapatsas. Kävelimme myös temppelin takana olevaa korkeaa metsäistä mäkeä ylös. Siellä sijaitsevat Nigatsu-dō ja Sangatsu-dō temppelit joilta aukeavat hienot näkymät kaupungin yli .

 

Peurapuisto

Naran puistossa eli Nara kōenissa käyskentee peuroja, jotka yrittävät kerjätä turisteilta herkkupaloja. Erityisiä peurakeksejä myydäänkin pikku kojuissa siellä täällä. Peuroja on paljon myös itse temppelialueilla ja niihin johtavien kauppakujien varsilla aterian toivossa. Vaikka peurat näyttävätkin kesyiltä on puistossa tauluja, joissa varoitetaan peurojen myös joskus purevan tai puskevan. Peurat käyttäytyivät meitä kohtaan kuitenkin erittäin säyseästi.

Narassa on sivukujilla porttien ja muurien kätkemänä kauniita ja rauhallisia puutarhoja, jonne pääsee pakoon turistiryhmiä ja peuroja. Kävimme Yoshikien-puutarhassa jossa on kolme erilaista näytettä japanilaisesta puutarhataidosta. Sinne ulkomaiset turistit pääsevät ilmaiseksi passia näyttämällä. Viereiseen upeaan Isuien-puutarhaan sen sijaan pitää maksaa pääsymaksu.

Jos aikaa on, kannattaa Naraan jäädä toiseksikin päiväksi ja tutustua rauhassa kaupunkiin ja sen ympäristöön. Narasta pääsee kätevästi paikallisjunalla tai bussilla esimerkiksi Ikarugaan jossa sijaitsee kuuluisa Hōryu-ji temppeli 600-luvulta.

 

Teksti ja kuvat: Petteri Kostermaa

Artikkeli julkaistu SJY:n Kokoro-lehden numerossa 4-2016.

Navigaatio