Japanin matkailijan elämää helpottavia appeja

Netistä löytyy useita Japanin matkailuun liittyviä pieniä sovelluksia eli “appeja” joita voi ennen matkalle lähtöä ladata älypuhelimeensa tai tablettiinsa. Nämä eivät mielestäni kuitenkaan korvaa hyviä painettuja matkaoppaita kuten Lonely Planet Japan kirjaa ja Tapani Jussilan Japani-passia. Appien etuna on kuitenkin ajantasaisuus sekä paikantaminen, jonka avulla saa relevanttia tietoa siltä alueelta missä parhaillaan on.

Hakusanoilla “Japan travel” tai “Japan tourism” löytyy sekä Applen App Storesta  että Google Playsta useita ilmaisia matkaa helpottavia englanninkielisiä appeja. Olen ladannut useita niistä omaan puhelimeeni ja käyttänyt niitä Japanin matkoillani.

Appeihin kannattaa tutustua kotona Suomessa jo ennen lähtöä ja mahdollinen rekisteröinti on hyvä tehdä samalla. Sovellusten paikannustoiminnot eivät tietenkään toimi täällä, mutta Japaniin saavuttaessa niiden pitäisi toimia moitteettomasti, kunhan puhelimessa on näiden appien paikannustoiminto sallittu. 

Koska useat Japanin ilmaisista wi-fi yhteyksistä ovat hitaita, saattaa varsinkin kuva- ja karttasovellusten lataaminen viedä matkalla paljonkin aikaa. Kotona kannattaakin jo ladata puhelimeen valmiiksi kartta- ym tiedostoja appeista jos se on mahdollista.

Matkan aikana osaa sovelluksista tai eräitä niiden toiminnallisuuksia voi käyttää vaikka ei olekaan internet-yhteydessä, mutta nekin toimivat parhaiten jos puhelimella pääsee nettiin. Suuressa osassa Japanin hotelleja on nykyisin ilmainen wi-fi, jonka lisäksi kahviloista ja ravintoloista löytyy usein langaton nettiyhteys. Tablettiin voi tarvittaessa ostaa Japanista paikallisen data-SIM-kortin.

 

Kohdetietoa ja matkan suunnittelua

Japanin valtion matkailutoimisto JNTO on tehnyt  “Japan Official Travel App” sovelluksen, jonka avulla saa runsaasti erilaista tietoa. Kategorioita, joista tietoa saa on todella paljon, aina temppeleistä kuumiin lähteisiin ja ruoasta ostoksiin. Kussakin kategoriassa on lyhyitä artikkeleita kuvineen ja monia hyödyllisiä vinkkejä. Route-osio antaa ehdotuksia matkustusvaihtoehdoista kaupunkien välillä tai kaupungin sisällä. Haluttaessa se priorisoi Japan Rail Passiin kuuluvia liikenneyhteyksiä. Spot-osio puolestaan näyttää kartalla esimerkiksi lähiseudun nähtävyydet, ravintolat, asemat, raha-automaatit, ym. Travel Tips -osion linkeistä löytyy lisää appeja koskien turvallisuusasioita, käännöspalveluita sekä hotellivaraamoja.

JTB-matkatoimiston “Japan Travel Guide” sovellus tarjoaa lyhyiden artikkeleiden muodossa pieniä tietoiskuja matkakohteista, ruoasta ja muusta kiinnostavasta. Näitä löytyy sekä alueittain että teemoittain. Sovelluksessa on myös tekstihakutoiminto joka helpottaa tietojen etsimistä ohjelman melko suuresta tietokannasta. Paikkojen sijainti näytetään haluttaessa kartalla. Sovelluksen avulla voi tehdä itselleen yksityiskohtaisia matkaohjelmia aikatauluineen ja tallentaa ne appiin omalle sivulleen.

Navitime yhtiö on tehnyt “Navitime for Japan Travel” sovelluksen, joka on aika paljon edellisten kaltainen ja osiotkin noudattavat pitkälti samaa kaavaa, kuten miniartikkeleita kiinnostavista paikoista. Niitä voi tallentaa suosikkeihinsa ja lukea myöhemmin. Route-osiossa on julkisen liikenteen lisäksi myös omalle automatkalle tehtyjä reittivaihtoehtoja. Pientä maksua vastaan saa ostaa lisätoimintoja kuten tarkat navigointiohjeet ja ajantasaisen liikennetilanteen.

JTB:n toinen matkailusovellus on nimeltään “Japan Trip Navigator“. Tämä keskittyy matkaohjelmien tekoon. Appissa on paljon valmiita matkaohjelmia joita voi muokata mieleisekseen ja tallentaa ne matkaa varten. Siinä on myös hyvät kartat sekä Miko-niminen chatbot-assistentti joka vastaa yksinkertaisiin kysymyksiin.

Wow! Japan” on DOCOMO-teleyhtiön appi joka on paljolti edellisten kaltainen, eli sillä saa tietoja nähtävyyksistä, ravintoloista, hotelleista ja wi-fi hotspoteista Japanissa. Siinä on lisäksi alennuskuponkeja moniin liikkeisiin.

Niille, jotka matkustavat Japaniin keväällä kirsikankukkien aikaan on “Sakura Navi” sovellus hyödyllinen. Se on Japanin meteorologisen laitoksen maksullinen appi, joka kertoo missä ja koska kirsikkapuut kukkivat ja myös hälyttää kun käyttäjä on lähellä hyvää katselupaikkaa.

 

Wi-fi:n käyttöä helpottavia sovelluksia

Japan Connected Free Wi-Fi” on NTT-teleyhtiön appi jonka avulla pääsee käyttämään Japanin lukuisia ilmaisia wi-fi hotspotteja eli langattoman lähiverkkoyhteyden toiminta-alueita, kun on kerran rekisteröinyt käyttäjäksi. Kartta näyttää lähiseudun wi-fi paikat joihin pääsee sitten kiinni kätevästi nappia painamalla. Sovelluksessa on myös ladattavia karttoja ja vinkkejä lähellä sijaitsevista turistikohteista.

Edellisen kaltainen “Travel Japan Wi-Fi” sovellus on myös ensisijaisesti tehty helpottamaan wi-fi hotspottien löytämistä Japanissa. Sovellus merkitsee ne lähiseudun kartalle. Se tarjoaa myös vihjeitä matkakohteisiin liittyen. Siinä on lisäksi navigaattoriohjelma johon voi ladata karttoja käytettäväksi silloinkin kun ei olla nettiyhteydessä.

Näiden valtakunnallisten appien lisäksi on useita aluellisia ja kaupunkien omia wi-fi hotspot sovelluksia jotka löytyvät parhaiten alueiden omilta matkailusivuilta netissä. Kannattaa kuitenkin noudattaa varovaisuutta tuntemattomien appien suhteen sillä ne voivat asentaa puhelimeen vakoilu- tai mainosohjelmia.

 

Reittisuunnittelua

Japan Transit Planner” on Jorudan-yhtiön tekemä julkisen liikenteen reittisuunnitteluohjelma, joka kertoo miten pääsee parhaiten paikasta toiseen ja mitä se maksaa. Se toimii hyvin sekä kaupunkien sisäisessä metroliikenteessä että kaupunkien välisessä junaliikenteessä. Siinä on myös junien aikatauluosio. Sovellus vaatii nettiyhteyden mutta reittiohjeet voi lähettää itselleen  sähköpostilla tai pikaviestimillä myöhemmin luettavaksi. Sovelluksen Premium-versio on maksullinen ja se sisältää matkustuksen sujuvuuden kannalta hyödyllisiä tietoja, kuten missä kohtaa milläkin laiturilla kannattaa metroon tai junaan nousta nopean junanvaihdon mahdollistamiseksi.

Japan Direct” appi perustuu suosittuun Hyperdia reittisuunnittelutietokantaan. Sen avulla voi selailla mm. kaupunkien välisiä matkareitityksiä eri liikennevälineillä. Sovellus antaa pyydettäessä myös Japan Rail Passin haltijoille omat reititykset.

Rail Map” appi puolestaan on Tokyo Studio -yhtiön karttaohjelma johon voi ladata haluamansa kaupungin  rautatie- ja metrokartan. Perusversio on ilmainen, mutta jos haluaa useampia kaupunkeja tai jatkuvampaa käyttöä, siitä pitää maksaa erikseen.

Useilla kaupungeilla on lisäksi oman alueen liikenteen kartta-appeja, kuten esimerkiksi Tokion “Tokyo Subway Navigator“.

 

Ravintolavinkkejä

Gurunavi” on suosittu ravintolahakusovellus, jonka avulla löytää läheltä mieleisensä ravintolan. Hakukriteereitä on monia, kuten erityyppiset japanilaiset ruokalat, etniset ravintolat, lounas vai illallinen, hintahaarukka, mitkä luottokortit kelpaavat sekä onko ruokalista myös englanniksi.

 

Turvallisuusappeja

Japanilaiset ovat tehneet useita sovelluksia, jotka pyrkivät varoittamaan ennakkoon luonnonilmiöistä, kuten maanjäristyksistä, tsunameista ja huonoista sääolosuhteista. Ulkomaisia matkailijoita varten JNTO on tehnyt “Safety Tips” nimisen apin jossa varoitusten ja tiedotusten lisäksi on myöskin monikielisiä käännöstekstejä helpottamaan kommunikointia mahdollisen hätätilanteen sattuessa. Appiin voidaan tallentaa useampi paikkakunta, joita se monitoroi ja joiden olosuhteista se lähettää tarvittaessa hälytysviestejä.

Toinen, edellistä vanhempi ja alunperin japanilaisia varten tehty sovellus on “Yurekuru“, joka toimii periaatteessa samalla tavalla. Siihen voi halutessaan asettaa maanjäristyksen voimakkuuden kynnyksen, jota pienemmistä järistyksistä se ei hälytä.  Appi listaa myös kaikki viimeaikaiset järistykset Japanissa ja sen ympäristössä.

Toivottavasti moni Japanin matkaa suunnitteleva löytää näistä tai muista saatavilla olevista ilmaisista tai maksullisista apeista mieleisensä, jonka avulla matka sujuu mukavasti ja ongelmitta.

Teksti ja kuvat: Petteri Kostermaa

Navigaatio