Japanin parhaat hanamipaikat matkailijan kannalta

Kirsikankukkien loisto keväisin on monen Japanin matkailijan nähtävyyksien toivelistalla.  Sakuran ihailupaikkoja on monenlaisia. Listaamme alla muutamia suosittuja hanamipaikkoja.

Kirsikankukkien kukinta-aika maalis-huhtikuussa vaihtelee hieman vuosittain, joten on hyvä tarkistaa vaikkapa tämän sivuston Matkailulinkit sivulta viimeisin ennuste. Jos ei matka aivan parhaaseen sakura-aikaan osukaan, kannattaa muistaa että kaupunkien lähellä olevilla kukkuloilla ja vuorilla kirsikankukat kukkivat merenpinnan tasolla olevia kaupunkien puistoja myöhemmin.

 

Tokion suosituimmat hanamipaikat

Uenon puistossa on 1000 aikaisin kukkivaa kirsikkapuu lajiketta, joten Tokion hanami alkaa usein Uenon puistosta, joka on varsinkin bilettäjien suosiossa. 

Yogogi-puistossa on railakas meno  läpi vuoden ja hanamiaika ei tee tästä poikkeusta. Puistossa on 600 kirsikkapuuta.

Inokashiran puistossa on 1000 kirsikkapuuta. Puisto on lähellä yliopistoja, joten se on opiskelijoiden suosiossa.

Shinjuku Gyoen puistossa lähellä Shinjukun asemaa on  1500 kirsikkapuuta ja 12 eri lajiketta. Näistä Kanzan Sakura lajike kukkii tavallisesti vielä huhtikuun lopussakin. Puisto on tokiolaisten perheiden suosima rauhallinen hanamin ihailupaikka.

Matkailijoiden suosiossa on Skytree-näkötorni lähellä Sumida-puistoa. Puistossa on 1000 kirsikkapuuta. Sumida-joen risteilyt ovat erityisen suosittuja hanamin aikaan.

Yksi omista suosikeistamme on rauhallinen Aoyaman hautausmaa. Toinen rauhallinen paikka on tokiolaisten suosima keisarillisen palatsin puutarha, jonne on odotettavissa pitkiäkin jonoja hanamiaikaan.

Koishikawa Korakuen-puistossa sijaitsee Tokion vanhin japanilainen puutarha,  joka on perustettu 1629.  Puistossa on useita kirsikkapuulajikkeita.

Kävelyä harrastaville oikea valinta saattaa olla kävely Meguron ja Nakameguron joen varrella, jossa on 800 kirsikkapuuta. Joen varrelle ei tosin ole juuri tilaa levittää picnic-huopaa.

Sumosta kiinnostuneille sopiva hanamipaikka saattaa olla Yasukuni-pyhätön puutarha jonka sakura-festivaalille osallistuu vuosittain noin 200 sumopainijaa.

Jos myöhästyy Tokion kirsikkapuiden kukinnasta, sakuraa voi ihailla hieman myöhemmin  esimerkiksi korkeammalla sijaitsevan Kawaguchiko-järven rannalla, lähellä Fuji-vuorta. Täällä paras paikka on hanamille on Nagasaki-puisto.

Sakuran ihailua muualla Japanissa

Kioto

Kioton suosituin hanami on Tetsugaku no michi/filosofin polku. Kanaalin varrella on satoja kirsikkapuita, polku alkaa Ginkakujista (hopeapaviljonki) ja päättyy Nanzenjiin. Suosittu on Kioton länsiosassa Arashiyamassa sijaitsevan Tenryuji-temppelin ympäristö, Nakanoshima-tei, Hozu-gawan alue sekä Togetsukyon silta.

Okazakin kanaaliristeily Heian-pyhätön lähellä on myös suosittu kirsikankukkien aikaan.

Maruyama-koen puistossa Higashiyaman alueella sijaitseva 70-vuotias kirsikkapuu on hyvin kuuluisa.

Myös kuuluisien Unescon maailmanperintökohteiden Ninjin ja Kiyomisudera temppelien ympäristössä on paljon kirsikkapuita, samoin kuin Kamogawa-joen, Hirano-pyhätön, sekä Nijon linnan alueella.

Osaka

Osakan linnan Nishinomaru-puutarha kauniissa historiallisessa ympäristössä on hyvin suosittu hanamipaikka samoin kuin Kema Sakuranomiya-puisto, jossa on 5000 kirsikkapuuta Okawa-joen rannalla.

Iso Tsurumi Ryokuchi-puisto on suosittu hanami picnic valinta.

Nagoya

Nagoyassa suosituin paikka on Tsuruma-puisto, joka on kaupungin vanhin puisto. Muualla Aichin läänissä suosittuja kukkien katselupaikkoja ovat Okazaki-puisto Okazakin kaupungissa, Inuyaman puisto Inuyamassa sekä Gojo-joen ranta Oguchissa.

Fukuoka

Kaupungin paras kirsikankukkien katselupaikka on Maizuru-puisto vanhan Fukuokan linnan raunioiden luona. Täällä kukkii peräti tuhatkunta kirsikkapuuta.

Nagasaki

Nagasakin Omura-puistossa kukkii harvinainen Omura Zakura lajike. Tämä kirsikankukka muistuttaa ruusua, sillä siinä on useita kymmeniä terälehtiä, toisin kuin tavallisempien kirsikkapuiden kukissa. Näitä erikoisia kirsikkapuita on puistossa yli 200. Kokonaisuudessaan puistossa on ihailtavana yli 2000 kirsikkapuuta 20 eri lajikkeesta.

Hokkaido

Hakodaten kaupungissa suosittu hanamikohde on Goryokaku-puisto, jossa on 1600 kirsikkapuuta. Hokkaidon saaren pohjoisen sijainnin takia kirsikkapuut kukkivat täällä muuta Japania myöhemmin, yleensä vasta aivan huhtikuun lopussa.

 

Teksti: Anita ja Petteri Kostermaa

Navigaatio