Niseko,  Japanin hiihtoparatiisi Hokkaidolla

Pari vuotta sitten tuli toteututetuksi yksi unelmistamme,  hiihtomatka Japaniin. Lentokentälle saavuttuamme meille kerrottiin, että lento on aivan täynnä ja meidät on siirretty business-luokkaan, jos se sopii meille ja meillehän se sopi.

Japan Airlinesin lento business-luokassa Tokioon oli suorastaan huippuluokkaa, ruoka oli taivaallista ja  tuolit sai sänkyasentoon, joissa sai nautittua kunnon yöunista. Jos aikoo nauttia business-luokasta ainoastaan yhteen suuntaan, niin se täytyy tehdä nimenomaan Helsinki – Tokio suunnassa, koska se on yölento.

Naritan lentoasemalla Tokiossa oli muutaman tunnin odotus Sapporon lennolle. Kiitimme luojaamme ettemme  olleet ottaneet suksia mukaan sillä suksien raahaaminen kaikkien matkatavaroiden kanssa olisi ollut todella haastavaa.

Suksivuokraamosta saa kaiken tarvitsemansa

Niseko on Japanin monipuolisin ja kuuluisin laskettelukeskus Yotei-tulivuoren vieressä.  Sapporon lentokentältä on noin 2½ tunnin bussimatka Nisekoon, missä vietimme viikon talvilomamme. Majapaikkamme oli Niseko Villagen Hilton hotelli, joka sijaitsi loistavasti laskettelurinteessä, gondolihissin yhteydessä. Hotellissamme oli myös suksivuokraamo, mistä vuokrasimme sukset, monot ja sauvat. Palvelu pelasi: jos halusi kokeilla erityyppisiä suksia niin suksien vaihto kävi vaivatta. Kypärät toimme mukanamme, mutta vuokraamossa oli myös hyvä kypärävalikoima tarjolla.  Vuokrahinnat olivat samaa luokkaa kuin Keski-Euroopassa.  Erikoisuutena mainittakoon että suksivuokraamosta voi vuokrata myöskin lasketteluvaatteet.

Iloksemme saimme todeta, että 60-vuotiaat saavat hissiliput edullisempaan hintaan, samaan hintaan kuin nuoriso. Suosittelemme ostamaan All Mountain hissilipun, sillä pääsee laskettelemaan kaikissa alueen neljässä keskuksessa: Niseko Village, Grand Hirafu, Hanazono ja Annupuri.

Tammi-helmikuu on parasta puuterilumen aikaa Hokkaidolla

Meidän hiihtolomamme oli 23.3.-3.4. välisenä aikana. Jälkikäteen voi todeta, että se oli aivan liian myöhään.  Lumitilanne oli hyvä ja lunta pitäisi säästä riippuen riittää aina huhtikuun loppuun asti. Merkittävä syy Japanin hiihtolomaan on puuterilumi, millaista ei voi kokea missään muualla maailmassa.  Sitä emme kuitenkaan valitettavasti  saaneet kokea.  Paras aika olisi ollut tammi-helmikuu, viimeistään maaliskuun alku. Nyt lumi oli varjoisissa paikoissa luistava, mutta kun tuli aurinkoon, niin vauhti tökkäsi ja sai pelätä, että lentää nokalleen.  Rinteet eivät olleet hoidettu niin hyvin ainakaan näin loppukaudesta kuin mihin olemme tottuneet Suomessa ja Keski-Euroopassa. Hiihtohissit olivat osittain hieman vanhanaikaiset. Yllättävää oli myöskin, että muutamat rinneravintolat ja hotellin ravintoloita suljettiin maaliskuun viimeinen päivä, vaikka kausi jatkui aina toukokuun ensimmäiselle viikolle.

Keski-Euroopassa olemme tottuneet rinneravintoloiden aurinkoterasseihin, mutta sellaisia ei ollut ainakaan Nisekossa. Kaikki ravintolat ovat ainoastaan sisätiloissa. Terasseja olisi kaivannut, kun aurinko paistoi ja ulkona oli n.- +6-8 astetta lämmintä.

Kylpylä- ja ravintolaelämää

Hiihtopäivän kruunasi hotellin onsen-kylpylä, jossa sai rentoutua kuumassa lähteessä ja nauttia kauniista lumisesta maisemasta. Hiltonissa on sisätiloissa onsen ja ulkotiloissa rotenburo.

Hilton hotellissa on muutama ravintola. Ravintoloita on myöskin rauhallisessa Niseko Villagessa. Jos haluaa enemmän elämää ympärilleen, niin Hirafussa on ravintoloita ja baareja todella runsaasti.  Australialaisilla on kesälomien huippusesonki joulu-tammikuussa. Nisekon useat baarit ja huoneistot ovat australialaisten pitämiä ja siellä on myöskin paljon australialaisia turisteja sekä työntekijöitä.  Hiltonista pääsee kätevästi Hirafuun hotellin ilmaisella shuttle bussilla, ajomatka n.  15 min.  Shuttle busseja kulkee n. ½-1 tunnin välein.

Japanilaisten ystävällisyys ja kohteliaisuus lämmitti sydäntämme

Japanilaisten ystävällisyydestä ja kohteliaisuudesta koimme ikimuistettavan illan, kun vietimme matkamme viimeistä edellisen yön Sapporon keskustassa ja menimme syömään hotellimme suosittelemaan korkeatasoiseen ravintolaan. Ravintolassa ei ollut kuin 2 menuta, 7 tai 13 ruokalajin. Otimme 7 ruokalajin menun, joka oli todella loistava, niin visuaalisesti kuin maultaankin.  Meille oli varattu 2 hengen verhoin eristetty loosi. Lähtiessämme ravintolasta pois koko henkilökunta kokkia myöten tuli kiittämään ja kumartamaan sekä toivat puiset dogibägit, koska emme jaksaneet syödä kaikkea. He jäivät kumartelemaan ravintolan ulkopuolelle ja kun käveltyämme kadunpätkän loppuun vilkaisimme taaksemme, niin he vielä seisoivat ulkona ja kumartelivat meille.

Matkastamme jäi todella ihana ja sydäntä lämmittävä tunne. Kirsikankukistakin näimme vilahduksen Tokion lentokentällä, kun matka jatkui kohti Helsinkiä.

Teksti ja kuvat: Tarja Löfgren

Artikkeli on julkaistu alunperin SJY:n Kokoro-lehdessä 4/2017.

Navigaatio