Ennen matkaa

Perehdy matkakohteeseesi

Matkaa suunnitellessa kannattaa muistaa että Japani on suuri maa joka koostuu viidestä suuresta saaresta ja lukuisasta joukosta pienempiä saaria. Liikkuminen saarten välillä ottaa oman aikansa.

Viikossa ehtii nähdä pääpiirteissään Tokion, Osakan tai Nagoyan lisäksi Kioton. Kaksi viikkoa antaa mahdollisuuden tutustua myös elämään suurkaupunkien ulkopuolella vuoristossa tai meren läheisyydessä tai vaihtoehtoisesti lisätä matkaohjelmaan Kyushun saaren etelässä, Hokkaidon saaren pohjoisessa tai trooppisen Okinawan kaukana etelässä. Jos haluaa nähdä Japanin päästä päähän kannattaa siihen varata vähintään kolme tai neljä viikkoa ja silloinkin liikkua pääkohteiden välillä nopeasti luotijunalla tai lentäen.

Mitä paremmin olet etukäteen perehtynyt matkareittiisi, sitä antoisampi matkasi tulee olemaan. Japani on kiinnostava maa täynnä yllätyksiä joten huolellinenkaan etukäteisperehtyminen ei vie seikkailun makua pois matkastasi!

Suomenkielisistä matkaoppaista suosittelemme nasevasti kirjoitettua tohtori Tapani Jussilan ”Japani Passia” tai jo klassikoksi muodostunutta ”Tokio Passia”. Nuorison kannattaa tutustua myös “Tripsterin Tokio” oppaaseen. Englanninkielisistä oppaista pidämme Lonely Planetin oppaista.

Perehdy Japaniin myös tämän sivuston informaatiota hyödyntäen, vieraile matkamessuilla Japanin valtion osastolla ja SJY:n osastolla, sekä osallistu SJY:n ”Matkailijan 50 kanjia” luentotilaisuuteen.

kuva tokyo t-shirts

Värikkäitä Japani-aiheisia t-paitoja myynnissä Harajukun kujilla

 

Passi, viisumi, rokotukset, matkustusilmoitus, matkavakuutus, jenit

Japanin matkalle voi lähteä lyhyellä varoitusajalla sillä Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia turisti- tai liikematkalle.

Varmista että passisi on voimassa vähintään kolme kuukautta ennakoimastasi Japaniin saapumispäivästä.

Japanin matkaa varten ei tarvitse ottaa erikoisrokotuksia. Varmista kuitenkin hyvissä ajoin että sinulla on voimassa huolellisen maailmanmatkaajan normaali kattava rokotussuoja.

Varattuasi lennot ja majoitukset täytä matkustusilmoitus Suomen Ulkoministeriön verkkosivulla www.matkustusilmoitus.fi.

Muista hankkia Japan Railpass etukäteen ennen matkaa, jos sitä tarvitset, sillä Japanista sitä ei enää voi ostaa.

Jos aiot vuokrata auton, tarvitset kansainvälinen ajokortin Autoliitosta.  Huomioi, että tietullimaksut Japanin moottoriteillä ovat melko korkeat. Liikkuminen maaseudun pienemmillä teillä voi olla hidasta, sillä maaseudulla aivan kaikkia tienviittoja ei ole kirjoitettu länsimaisilla kirjaimilla.

Sairaanhoito Japanissa on korkeinta länsimaista tasoa, mutta se voi olla myös kallista. Varmista siis että matkavakuutuksesi on voimassa.

Tavallisesti hankimme jonkin verran Japanin jenejä lentoaseman vaihtopisteestä jo Suomessa lähtiessä. Muuten tapanamme on nostaa jenejä Japanissa luottokortillamme 7-Eleven kioskeissa olevista ATM raha-automaateista. Suomalaisilla luottokorteilla voi nostaa rahaa myös Japanin Postin konttoreista ja automaateista, AEON-ostoskeskuksissa, sekä myös E-net yhtiön automaateista mm. FamilyMart, Daily Yamazaki ja Circle K pikkukaupoissa.

Matkusta kevyesti – Japanissa on tarjolla kaikkea mitä tarvitset

Matkusta kevyesti etenkin jos liikut paljon julkisilla liikennevälineillä ja jos yövyt useissa paikoissa. Hotelleissa on tavallisesti vakiovarusteena yöpuvun tehtävää hoitava puuvillainen yukata sekä tohvelit. Hotellien auloissa olevista automaateista voi ostaa yöpymiseen tarvittavaa välineistöä elleivät ne kuulu huoneen vakiovarusteisiin. Vedettävät, pyörillä kulkevat kohtuukokoiset pehmeähköt laukut ovat käteviä, samoin kohtuukokoiset rinkat.

Sopivia tuliaisia japanilaisille ystäville ovat pienet Geisha suklaarasiat ja patukat, kauniisti pakatut muumikeksit ja muut muumituotteet, Aarikan tontut, Arabia/Iittalan mukit, paperiset pienikokoiset Marimekon lautasliinat, xylitolilla makeutetut makeiset ja vastaavat.

Japanilaisissa kaupoissa on tarjolla kaikkea mitä tarvitset ja paljon sellaista mitä et edes tiennyt tarvitsevasi. Paluumatkalle omat laukkumme täyttyvät ostoksista suosikkimyymälöissämme Uniqlossa ja Mujissa, supermarkettien ruoka- ja teeostoksista sekä Daison ja muiden sadan jenin kauppojen ällistyttävistä pienistä käyttöesineistä. Tokiossa käymme aina elektroniikka-alueella Akihabarassa tai Shinjukussa ja Osakassa Denden Cityssä.

Arvonlisävero Japanissa on 10 %. Pidä passi mukanasi jos haluat hyödyntää ALV verovapauden. Muista ostoksia tehdessäsi että Japani on EU:n ulkopuolinen maa ja tullivapaiden tuliaisten määrä Suomeen on rajoitettu. Pienet ostokset on tapana maksaa käteisellä.

Navigaatio